Braziliaanse oud-president Lula voor rechter voor obstructie

De Braziliaanse oud-president Luiz Inacio Lula da Silva moet zich voor de rechtbank verantwoorden voor het tegenwerken van justitie. 

Dat bijkt uit documenten van de federale rechtbank in Brazilië. Behalve Lula da Silva moet ook de voormalige baas van de investeringsbank Grupo BTG Pactual SA zich voor de rechter verantwoorden.

Eerder was Lula da Silva al een verdachte die justitie in onderzoek had. Maar nu is zeker dat hij wordt aangeklaagd.

In het voorjaar bevestigde justitie al dat het onderzoek naar Lula zich toespitse op het vermeende witwassen van geld. Ook zou de oud-president bepaalde eigendommen niet hebben opgegeven, zoals een appartement in de stad Guarujá.

Corruptie

Het onderzoek naar de oud-president maakt deel uit van een groot onderzoek naar corruptie binnen de Braziliaanse overheid en bankensector. Dit richt zich op gesjoemel bij staatsondernemingen, met name oliemaatschappij Petrobras. 

Lula was van 2003 tot 2011 president van Brazilië. Hij is door partijgenote Dilma Rousseff opgevolgd. Ook zij wordt verdacht van het breken van financiële wetten en het sjoemelen met de staatsbegroting.

Rousseff werd half mei uit haar ambt gezet toen zij weigerde vrijwillig op te stappen. De geschorste president is in afwachting van de officiële afzettingsprocedure die de senaat voorbereidt. Dit kan nog enkele maanden gaan duren.

Tip de redactie