Justitie Michigan klaagt zes ambtenaren aan voor watercrisis Flint

Justitie klaagt zes ambtenaren van de staat Michigan aan voor het in gevaar brengen van levens van bewoners van de stad Flint. Honderden mensen dronken anderhalf jaar lang water met een verhoogde concentratie lood.

Het gaat om drie ambtenaren van de gezondheidsdienst en drie ambtenaren van de milieudienst. Zij zouden de klachten van inwoners na het drinken van het verkeerde water niet serieus hebben genomen en zelfs hebben genegeerd.

De officier van justitie van de Amerikaanse staat sluit niet uit dat er in een later stadium meer mensen worden vervolgd in de zaak. In april werden ook al zes ambtenaren van de staat en de stad Flint aangeklaagd voor hun rol in de affaire.

De problemen in Flint begonnen nadat de stad in 2014 was overgestapt op andere waterbronnen om geld te besparen. Het water kwam uit oudere leidingen en was zouter. Bewoners begonnen te klagen over de smaak, geur en kleur van het drinkwater. Later bleek dat er lood in was terechtgekomen.

Video: Justitie Michigan klaagt zes ambtenaren Flint aan 

Vooroorlogse leidingen

De overheid had moeten ingrijpen toen duidelijk werd dat er levensgevaarlijke hoeveelheden lood in het drinkwater zaten. In plaats daarvan stelde gouverneur Rick Snyder dat de problemen wel mee vielen.

Uit onderzoek blijkt dat bijna vierhonderd gezinnen in de stad, die geldt als een van de armste van de VS, water hebben gedronken met te veel lood erin. In Flint wonen 100.000 mensen. De problemen doen zich vooral voor bij huizen die nog vooroorlogse leidingen hebben.

Noodtoestand

Loodvergiftiging kan zeker bij jonge kinderen leiden tot gedragsproblemen en nierproblemen. In januari riep president Barack Obama van de Verenigde Staten de noodtoestand uit in Flint vanwege de zaak.

Ook de FBI is een onderzoek gestart naar de vervuiling van het drinkwater en de vraag hoe het kan dat de stad anderhalf jaar het vervuilde water moest drinken. Gouverneur Rick Snyder van Michigan heeft al publiekelijk zijn excuses aangeboden voor de situatie in Flint, maar veel bewoners willen dat ook hij wordt vervolgd voor zijn rol in het schandaal.

Een groep bewoners is ook een 'class action'-zaak begonnen tegen gouverneur Rick Snyder. Zij achten hem verantwoordelijk voor het vergiftigde water dat de bevolking anderhalf jaar heeft gedronken en willen dat hij opdraait voor de economische en fysieke schade die de bewoners hebben opgelopen.

Lees meer over:
Tip de redactie