Partij Erdogan laakt 'repressie' rond demonstratie Keulen

De grote demonstratie die aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan zondag in Keulen willen houden, is bezig uit te groeien tot een politiek conflict met Turkije. 

Er komen zondag mogelijk 30.000 betogers naar Keulen om hun afkeer van de mislukte staatsgreep en hun liefde voor Erdogan te tonen. 

De politie zet ongeveer tweeduizend mensen in. Die komen van korpsen uit de hele deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW). De politie zet zoveel mogelijk collega's met een Turkse achtergrond in om de communicatie te bevorderen.

Mustafa Yeneroglu, een Duits-Turkse afgevaardigde van de regerende AK-partij, beschuldigde de Duitse autoriteiten en politici ervan "het voor elke democratie elementaire grondrecht om in vrijheid bijeen te komen te torpederen met represailles".

Afwijzende houding

Ook vindt hij het vreemd dat onder meer busondernemingen en een verhuurder van wc's zich niet aan de bijeenkomst willen committeren. "Dienstverleners hebben het over druk van hogerhand. Het is onverklaarbaar waarom men zich stoort aan uitgerekend een vreedzame herdenking van het neerslaan van een bloedige couppoging in Turkije", aldus Yeneroglu.

Het parlementslid, tevens voorzitter van de mensenrechtencommissie, noemt de afwijzende houding een "funest signaal" aan de Duitse burgers met een Turkse achtergrond.

"Het ligt nog vers in het geheugen dat de politiek en de publieke opinie geen moeite hadden met een mars voor de PKK dwars door Keulen", stelt Yeneroglu, verwijzend naar de in Turkije verboden Koerdische arbeiderspartij. De gewapende vleugel van de PKK geldt in veel landen als een terroristische organisatie.

Tegendemonstraties

Behalve de Erdogan-aanhangers, gaan ook aanhangers van de rechts-populistische partij Pro NRW de straat op. Verder hebben jonge politici in Keulen opgeroepen tot een tegendemonstratie.

De politie houdt rekening met gemoederen die hoog op kunnen lopen. Het hoofd van de Keulse politie Jürgen Mathies liet vrijdag weten dat hij een verbod niet uitsluit als de situatie te gespannen wordt, wanneer bijvoorbeeld leden van de Turkse regering naar Keulen zeggen te komen.

Sterke emoties

''We weten en verwachten dat extreem verschillende politieke opvattingen bij elkaar komen en dat de deelnemers aan de bijeenkomsten voor een deel sterk geëmotioneerd kunnen zijn'', zei Mathies in lokale media. Hij kondigde aan dat de politie korte metten zal maken met ''elke vorm van geweld''.

Bij de Duitse politiek valt de pro-Erdogan bijeenkomst niet overal in goede aarde. "De Turkse binnenlandse politiek heeft op Duitse bodem niets te zoeken", zegt bijvoorbeeld de algemeen secretaris van de Beierse partij CSU Andreas Scheuer. "Wie betrokken wil zijn bij de Turkse binnenlandse politiek, kan beter ons land verlaten en teruggaan naar Turkije."

Eerder deze week riep premier Hannelore Kraft van de deelstaat de Turkse gemeenschap al op het Turkse conflict "niet naar het gekozen vaderland in Noord-Rijnland-Westfalen te halen".

Tip de redactie