CSU verwijt bondskanselier Merkel naïviteit

In de top van de CSU is weerstand gerezen tegen de analyse die bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft gegeven over het terrorisme in Duitsland en de oplossing van de vluchtelingencrisis. 

"Mij persoonlijk heeft ze niet overtuigd", zei de Beierse minister van Financiën Markus Söder vrijdag na een besloten kabinetsvergadering aan de Tegernsee.

Deze mening komt aardig overeen met hoe premier en CSU-leider Horst Seehofer erover denkt. Merkels volzin "Wir schaffen das" wordt niet sneller werkelijkheid door herhaling. Söder beschuldigde de bondskanselier indirect van naïviteit.

Representanten van de Groenen en Linke klaagden dat de bestrijding van de vluchtoorzaken waarover Merkel het steeds heeft - verzoening bij conflicten, economische ondersteuning en klimaatbescherming - holle frasen beginnen te worden.

Catastrofen

Groenen-partijleider Cem Özdemir stelde dat Merkel in haar toespraak donderdag voorbij ging aan catastrofen zoals de "onvoorstelbare ellende" onder de honderdduizenden mensen in de omsingelde stad Aleppo. Volgens hem laten de wereld, Europa en vooral Duitsland het afweten.

Fractievoorzitter Anton Hofreiter zei dat de bondskanselier een "grote kans heeft laten liggen haar politieke kompas voor de komende tijd te onthullen en de Duitse burger een duidelijke boodschap te geven".

De rechts-populistische oppositie had geen goed woord over voor het negenpuntenplan van Merkel, dat voor een belangrijk deel niet nieuw is. Alexander Gauland sprak namens Alternative für Duitsland van "een placebo voor goedgelovigen" en "hoon voor de slachtoffers van aanslagen".

Lees meer over:
Tip de redactie