Vier personen uit Florida bij wie het Zika-virus is vastgesteld, hebben het virus mogelijk opgelopen door een beet van lokale muggen. Dat zou betekenen dat de 'Zika-muggen' nu ook in de Verenigde Staten voorkomen. 

De gouverneur van Florida, Rick Scott, verklaarde vrijdag dat de vier personen het virus zeer waarschijnlijk in de buurt van Miami hebben opgelopen. 

In de VS zijn in totaal 1.650 gevallen van besmetting met het Zika-virus bekend, maar deze gevallen werden altijd gelinkt aan buitenlandse reizen. Het virus heerst vooral in Zuid-Amerika. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) linkt het Zika-virus aan afwijkingen bij baby's. De kinderen die besmette zwangere vrouwen krijgen, lijken in sommige gevallen geboren te worden met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen.

Zomerreces

President Barack Obama is vrijdag bijgepraat over de mogelijke overdracht van het Zika-virus door Amerikaanse muggen. Het Witte Huis heeft alle steun toegezegd aan Florida en gouverneur Scott om verdere overdracht van het virus te voorkomen.

Een woordvoerder van Obama herhaalde zijn kritiek op het Amerikaanse Congres, dat op zomerreces is gegaan zonder de financiering van een uitgebreider programma ter bestrijding van het ZIka-virus goed te keuren.

Video: Wat is het zikavirus?

Wat is het zikavirus?
Wat is het zikavirus?