OM vraagt vrijspraak Syrische terreurverdachte

Een negentienjarige Syrische asielzoeker die vorig jaar werd aangehouden op verdenking van banden met een terreurbeweging moet vrijkomen.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie stelt dat er te weinig bewijs is om de verdenking hard te maken en vroeg de rechtbank in Rotterdam donderdag daarom de man uit het Syrische Aleppo vrij te spreken.

Het OM twijfelt of de man lid is geweest van een terreurorganisatie. "Hoe ernstig het feit ook is waarvan iemand verdacht wordt, de rechtsstaat dwingt er uiteindelijk terecht toe dat iemand pas veroordeeld kan worden wanneer er geen redelijke twijfel is aan zijn schuld", aldus het OM.

"Er is weliswaar sprake is van wettig bewijs, maar niet van wettig en overtuigend bewijs, zodat er slechts gekomen kan worden tot één vordering: vrijspraak."

Hechtenis

Op 29 augustus wordt vonnis gewezen in de zaak. Omdat er wel bewijzen en verklaringen zijn die wijzen op banden met een van de terreurorganisaties vraagt het OM de rechter de voorlopige hechtenis tot die tijd niet op te heffen, maar "eerst alle argumenten te laten bezinken alvorens tot een beslissing te komen".

Het OM wijst daarbij onder meer op de verklaringen van twee mensen die met de verdachte in een asielzoekerscentrum in Zaandam woonden.

Aan hen zou de verdachte hebben verteld dat hij in Syrië twee jaar bij Al-Qaeda had gezeten en dat hij blij was met de aanslagen in Parijs van november vorig jaar. Andere getuigen vertelden het OM dat de man foto's had getoond waarop hij gewapend te zien was.

Lees meer over:
Tip de redactie