Houthi's en omstreden ex-leider claimen eenzijdige deal over bestuur Jemen

De partij van Ali Abdullah Saleh, die tijdens de Arabische Lente in Jemen onder druk van het volk aftrad, claimt met de Houthi's een akkoord te hebben gesloten over het bestuur van het land. 

Een politieke raad moet het land gaan leiden. De Houthi's en de partij van Saleh, General People's Congress, willen om de beurt leiding gaan geven aan de raad, meldt al-Arabiya op basis van een verklaring van de twee partijen. Saleh was 33 jaar lang de leider van Jemen, tot het volk in opstand kwam in 2011. 

De minister van Buitenlandse Zaken van de door de internationale gemeenschap geaccepteerde regering van Jemen spreekt van een poging tot een staatsgreep. Hij roept de internationale gemeenschap op te reageren op de aankondiging. 

In Jemen woedt een burgeroorlog. De opstandige Houthi's staan in Jemen tegenover een coalitie van regeringstroepen en enkele Arabische staten, waaronder Saudi-Arabië. Saleh bleef de afgelopen jaren op de achtergrond politieke druk uitoefenen en sloot een verbond met de Houthi's.

Koeweit

In Koeweit praten de strijdende partijen onder leiding van de VN over een oplossing voor het conflict. Vooralsnog hebben die gesprekken niet geleid tot een overeenkomst en de aankondiging van de Houthi's en Saleh duidt erop dat een overeenkomt tussen alle partijen ver weg is.

Waarnemers zien de actie als een daad van frustratie door het uitblijven van resultaat van de gesprekken met de vertegenwoordigers van president Mansour Hadi. 

Strijd

Het straatarme Jemen met zijn 24 miljoen inwoners gaat al sinds 2012 gebukt onder de strijd van de diverse milities, nadat Saleh het veld moest ruimen. In Jemen zijn ook nog diverse islamitische groeperingen actief, waardoor het strijdverloop dikwijls bijzonder ondoorzichtig is. Sommige voelen zich verbonden met Al-Qaeda, andere met Islamitische Staat.

Lees meer over:
Tip de redactie