Nederlandse meldt zich na vermeende ontsnapping uit handen IS

De twintigjarige Nederlandse Laura Hansen heeft contact gehad met een medewerker van het Nederlandse consulaat in Erbil, in Iraaks-Koerdistan, na haar vermeende ontsnapping uit de handen van Islamitische Staat (IS). 

"We hebben haar vandaag gesproken en het gaat naar omstandigheden goed met haar en de kinderen. Ze wil graag naar Nederland komen en wij zullen haar hierin bijstaan", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen NU.nl.

Het ministerie zal onder andere zorg dragen voor bijvoorbeeld reisdocumenten. Wanneer Laura naar Nederland af zal reizen is nog niet bekend. 

De vrouw verscheen meer dan twee weken geleden op de Koerdische televisie. Ze vertelde dat ze was gevlucht uit de handen van IS, nadat ze daar door haar man naartoe was gelokt. 

De 20-jarige werd bijgestaan door Koerdische strijders. Die zouden haar nu nog vasthouden en haar vluchtverhaal verifiëren. Ook de Nederlandse autoriteiten zullen onderzoeken of haar verhaal, dat zij naar het kalifaat van IS zou zijn gelokt, klopt.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie