Indonesië executeert veertien drugsveroordeelden

Indonesië executeert komend weekeinde veertien drugsveroordeelden. Onder hen zijn zeker vier buitenlanders, zegt procureur-generaal H. Muhammad Prasetyo woensdag.

Onder degenen die geëxecuteerd worden, zijn onderdanen van Nigeria, Zimbabwe, Pakistan en India, vertelt hij tegen verslaggevers. Hij zegt niet op welke dag in het weekeinde de executies zullen zijn.

De Verenigde Naties hebben Indonesië opgeroepen de doodvonnissen die ophanden zijn niet uit te voeren. "Het land moet een nieuw moratorium op de doodstraf instellen", liet VN-chef voor de mensenrechten Zeid Ra'ad al Hussein weten in een verklaring.

De executies worden naar verluidt in een streng beveiligde gevangenis op het eiland Nusa Kambangan in midden-Java uitgevoerd, aldus de verklaring. De VN zegt diep bezorgd te zijn over het gebrek aan openheid gedurende het hele proces en aan procesgaranties, met inbegrip van het recht op beroep.

In januari vorig jaar werd de Nederlander Ang Kiem Soei in Indonesië geëxecuteerd. Kiem Soei kreeg in 2003 de doodstraf voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc. Kiem Soei werd samen met nog vijf anderen die voor drugsdelicten waren veroordeeld door een vuurpeloton gedood. Verzoeken om gratie werden afgewezen.

Lees meer over:
Tip de redactie