Dader aanslag Ansbach werd door onbekend persoon beïnvloed

De dader van de aanslag zondag in het Duitse Ansbach is door een onbekend persoon beïnvloed in de aanloop naar het incident. Bij de aanslag raakten vijftien mensen gewond.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Herrmann, verklaarde woensdagmiddag dat informatie op de telefoon van de Syrische asielzoeker erop wijst dat hij contact had met een persoon die invloed op hem uitoefende. 

De 27-jarige man blies zichzelf op buiten een wijnbar, nadat hem de toegang was geweigerd tot een muziekfestival omdat hij geen toegangskaart had. Van de vijftien gewonden verkeren er vier in ernstige toestand. 

"Er is overduidelijk direct contact geweest met een persoon die significante invloed heeft gehad op de aanslag" aldus Herrmann.

Video: De Beierse minister over het contact

Tussenpersoon

Hermann verklaart dat het niet bekend is of dit een tussenpersoon namens Islamitische Staat was. Dat wordt door de Duitse politie uitgezocht. Ook is niet bekend waar deze persoon zich ophield ten tijde van het gesprek.

Maandag werd bekendgemaakt dat er een video op telefoon stond waarin de dader trouw zwoer aan de leider van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Bagdadi. Ook dreigde de dader in een video in het Arabisch dat hij een aanslag beraamde. 

Volgens de minister eindigt het gesprek tussen de persoon en de dader geruime tijd vóór de aanslag. Onderzocht wordt hoe lang het contact tussen de twee heeft bestaan.

Lees meer over:
Tip de redactie