President François Hollande zegt dat Islamitische Staat Frankrijk de oorlog heeft verklaard en dat de Fransen alle middelen zullen gebruiken om de terroristische organisatie te bestrijden.

Hollande zei dit dinsdag op een persconferentie na de aanval op een kerk in de Franse stad Saint-Étienne-du-Rouvray in de regio Normandië. 

Daarbij werd een 86-jarige priester Jacques Hamel gedood door twee met messen gewapende mannen. Franse media melden dat zijn keel werd doorgesneden. De gijzelnemers werden vervolgens gedood door speciale eenheden van de Franse politie.

Een andere gegijzelde, volgens politiebronnen een non, raakte zwaargewond en verkeert in levensgevaar.

Video: 'IS heeft Frankrijk de oorlog verklaard'

Gefilmd

Volgens een non die wist te ontsnappen aan de gijzeling, is de moord op de priester gefilmd. Dat heeft ze verteld op de Franse radio.

''Ze dwongen hem te knielen. Hij probeerde zich te verdedigen en dat is hoe het drama zich voltrok'', zei zuster Danielle tegen radiozender RMC. Nadat de twee mannen de priester hadden gedood zag de zuster kans te ontsnappen.

IS

De twee daders zeiden loyaal te zijn aan IS. Het aan de terroristische organisatie gelieerde persbureau Amaq zegt ook dat twee 'IS-soldaten' verantwoordelijk zijn voor de gijzeling. Later dinsdag werd een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord.

Hollande verklaart dat de dreiging in Frankrijk hoog blijft. Het land werd op 14 juli nog opgeschrikt door een aanslag in Nice waarbij 84 mensen om het leven kwamen toen een 31-jarige man met een vrachtwagen inreed op een grote menigte op de promenade. 

Paus

Hollande heeft na de moord met de paus gebeld en beloofd alles te zullen doen om kerken in Frankrijk te beschermen. Als een priester wordt aangevallen is dat een wond voor heel Frankrijk, zei Hollande.

De president sprak ook de hoop uit dat "in deze pijnlijke en deprimerende omstandigheden harmonie het wint van de haat", aldus een verklaring van het Elysée.