De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek gestart naar het dodelijk ongeval tijdens een mortiergranaatoefening op 6 juli in Mali waarbij twee militairen om het leven kwamen. 

Een derde militair raakte zwaargewond.

Dat laat de Onderzoeksraad dinsdag weten. Door het ongeval tijdens een mortierschietoefening kwamen de 29-jarige sergeant der eerste klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld om het leven.

Na het ongeval is een onderzoeker van de Onderzoeksraad voor Veiligheid afgereisd naar Mali voor een verkennend onderzoek. Op basis van de bevindingen heeft de raad besloten een onderzoek te starten naar de oorzaak van het voorval, de achterliggende factoren en de (medische) hulpverlening aan de militairen.

VN-missie

Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan Minusma in Mali met zo'n vierhonderd militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters. De Verenigde Naties zijn al sinds juli 2013 actief in het Afrikaanse land, voornamelijk met het doel de nasleep van een militaire staatsgreep en oprukkende moslimextremisten en opstandige Toeareg te bestrijden.

Het kabinet stelt dat de missie belangrijk is voor de stabiliteit in de regio, maar ook van belang is voor het aanpakken van migratiestromen via Libië naar Europa. De militairen zitten in elk geval tot eind 2016 in Mali.

Apache

In maart 2015 kwamen ook twee Nederlandse militairen in Mali om. Zij overleden toen hun Apache-helikopter tijdens een schietoefening neerstortte.