In de Franse stad Saint-Étienne-du-Rouvray hebben met messen bewapende gijzelnemers dinsdagochtend een priester gedood. De daders werden vervolgens gedood door speciale eenheden. 

De dood van de gijzelnemers is bevestigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. De gijzeling zou veertig minuten geduurd hebben.

De gijzeling vond plaats in een kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray, een gemeente in Noord-Normandië. Twee mannen gijzelden volgens France 3 een priester, twee nonnen en kerkgangers.

De Franse politie bevestigt dat één persoon is gedood met een mes. Het gaat om de 86-jarige priester Jacques Hamel. Franse media stellen dat de keel van de priester is doorgesneden. Een andere gegijzelde, volgens politiebronnen een non, zou vechten voor haar leven. 

De Franse politie zou dinsdagmiddag een verdachte hebben aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanval op de kerk.

Video: Gijzelaar gedood bij gijzeling in Noord-Frankrijk

Politie doodt twee mannen bij gijzeling in Frankrijk
Politie doodt twee mannen bij gijzeling in Frankrijk

Hollande

President François Hollande heeft bij de kerk waar de gijzeling plaatsvond een persconferentie gegeven en zegt dat de daders naar eigen zeggen loyaal waren aan Islamitische Staat (IS). Het aan IS gelieerde persbureau Amaq zegt ook dat twee 'IS-soldaten' verantwoordelijk zijn voor de gijzeling.

Hollande zegt dat Frankrijk de strijd tegen IS met alle mogelijke middelen moet blijven voeren en dat de dreiging hoog blijft. Hij noemde de aanslag in de kerk ''een schandelijke aanslag''.

De Franse premier Manuel Valls heeft zijn afschuw over deze "barbaarse aanval op een kerk" uitgesproken. Ook de paus heeft de gijzeling veroordeeld.

De aanklager belast met terreurzaken leidt het strafrechtelijk onderzoek naar de gijzeling. 

Saint-Étienne-du-Rouvray ligt in het arrondissement Rouen, ongeveer 130 kilometer ten noordwesten van Parijs. Het motief voor de gijzeling is nog onduidelijk.