Een van de ooit belangrijkste drugscriminelen van Colombia is maandag in de VS veroordeeld tot een celstraf van 35 jaar voor zijn rol in het produceren en smokkelen van honderden tonnen cocaïne. 

Zijn bende verdiende een vermogen aan de drugshandel.

Daniel Barrera, alias El Loco (de gek), werd schuldig bevonden aan verschillende drugsgerelateerde misdrijven en het witwassen van geld, nadat hij de daden had bekend. Tevens kreeg hij van rechter Gregory Woods een boete opgelegd van 10 miljoen dollar.

Woods noemde de schuldbewuste Colombiaan ''een slimme, getalenteerde en misschien zelfs wel begaafde man.'' De grootte van de strafbare feiten waren volgens Woods ''onthutsend''. De 48-jarige Barrera zei dat hij de kans wil krijgen een keer vrij te komen om zijn kleinkinderen te kunnen zien. Hij vroeg zijn familie om vergeving.

Barrera werd in 2012 gearresteerd na een undercoveractie in Venezuela. De VS hadden 5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) uitgeloofd voor de arrestatie van Barrera, Colombia 2,7 miljoen dollar.

Het netwerk van El Loco stuurde volgens Colombia 10 ton cocaïne per maand naar Mexico. Van daaruit werden de drugs naar de Verenigde Staten gesmokkeld. Voorafgaand aan zijn arrestatie werden 36 leden van zijn bende al opgepakt. Bovendien namen de autoriteiten 5 ton cocaïne en 21 vliegtuigen in beslag.