De Turkse president Recip Tayyip Erdogan heeft maandag in een interview gezegd dat Turkije zich aan de Europese afspraak over het vluchtelingenbeleid houdt. Hij benadrukte dat de EU de partij is die dat niet lijkt te doen.

Volgens de deal die in maart werd voorgesteld zou Turkije een beloning krijgen als ze wisten te voorkomen dat migranten naar Griekenland zouden doorreizen.

Het land zou de hulp aan Syrische vluchtelingen stroomlijnen, de toetredingsgesprekken zouden weer opgepakt worden en de verplichte visa voor Turken die naar Europa willen reizen, zou worden geschrapt. 

Die deal is nog altijd niet rond. 

Doodstraf

"Ik wil er een ding over zeggen", zei Erdogan tegen de Duitse zender ARD. "We zullen onze belofte houden over de vluchtelingencrisis. Die belofte is tot op heden van kracht. Maar de vraag is voor de Europeanen: Hebben jullie je aan je beloftes gehouden?", aldus Erdogan. Volgens de president krijgt zijn land niet de juiste hulp. "Het Westen is tot op heden niet oprecht geweest."

Erdogan benadrukte in het gesprek nogmaals dat het Turkse volk wil dat de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd en dat het land naar hen moet luisteren. Dit ondanks Europese dreigementen dat de gesprekken tussen Europa en Turkije dan meteen worden stilgelegd.

Brug

Maandag werd ook bekend dat de Bosporusbrug in Istanbul vanaf maandagavond de 15 Juli Martelaarsbrug heet, zo heeft de Turkse premier Binali Yildirim bekendgemaakt. De brug wordt vernoemd naar de burgers die om het leven zijn gekomen tijdens de mislukte couppoging op 15 juli. 

Het kabinet besloot tot de herbenoeming van de brug, die de Aziatische en Europese kanten van Istanbul verbindt. Er komt ook een monument voor de burgers die omkwamen, in zowel Ankara als Istanbul, zo meldt persbureau AP.

Video: Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep