De Oostenrijkse politie heeft een internationale groep mensensmokkelaars opgepakt die verdacht worden van het verhandelen van meer dan duizend migranten.

Zeventien verdachten zijn gearresteerd in Oostenrijk, Duitsland en Hongarije, de meesten van hen komen uit het zuiden van Rusland of Tsjetsjenië. De chauffeurs waren bijna allemaal Pools, zo schrijft Sky News maandag.

Eén van de arrestanten is de vermoedelijke leider van de organisatie, een Syrische inwoner van Budapest. 

De migranten werden voornamelijk vanuit Syrië, Afghanistan, Iran en Irak gehaald en in kleine groepjes per auto naar Duitsland, Frankrijk en anderen Europese landen gereden. Ze moesten daar veel geld voor betalen. 

Voor het traject Boedapest-Wenen werden doelgericht chauffeurs geworven die 700 euro vingen om de menselijke vracht te vervoeren. Voor een rit van de Oostenrijkse hoofdstad naar Frankrijk moesten de passagiers ieder 2400 euro neertellen.

De beslissende slag sloeg de politie pas enkele dagen geleden. Meer dan honderd agenten deden invallen in steden in Oostenrijk, Hongarije en Duitsland en pakten zeven kopstukken van de bende op. Bovendien namen ze veel mobiele telefoons, wapens, geld en sieraden in beslag.