De Syrische asielzoeker die zichzelf zondagavond opblies voor een restaurant in het Duitse Ansbach heeft in een filmpje trouw gezworen aan Abu Bakr al-Bagdadi, de leider van Islamitische Staat. 

Dat maakte de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann bekend.

Op de mobiele telefoon van de dader is volgens het ministerie ook een video gevonden waarin hij in het Arabisch dreigt met een aanslag. 

De betreffende explosie vond rond 22.15 uur plaats bij een wijnbar in de oude binnenstad van Ansbach, veertig kilometer ten westen van de stad Neurenberg.

Daarbij raakten vijftien mensen gewond, waarvan vier ernstig. De dader kwam zelf om het leven. 

De minister stelde dat de aanslag niet los kan worden gezien van het extremistische gedachtegoed. De dader zou "in de naam van God" wraak hebben willen nemen tegen Duitsers omdat ze moslims hadden gedood.

Islamitische Staat heeft de aanslag inmiddels opgeëist.

Video: Twaalf gewonden bij bomaanslag in Duitse Ansbach

Asiel

De 27-jarige dader was twee jaar geleden naar Duitsland gekomen, waar hij asiel aanvroeg. Een jaar geleden werd de asielaanvraag geweigerd en uitzetting dreigde.  

Gezien de situatie in Syrië mocht de man wel tijdelijk in Duitsland verblijven. Het was uiteindelijk de bedoeling dat hij uitgezet zou worden naar Bulgarije.

De man, afkomstig uit het Syrische Aleppo, had oorlogswonden en heeft vanwege psychische problemen tweemaal eerder geprobeerd zelfmoord te plegen. Ook werd hij opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Onderzoek

Hoe de verdachte aan de bom is gekomen, is onduidelijk. De politie onderzoekt de verdachte en kijkt hierbij onder meer naar gegevens op zijn telefoon. De politie meldt dat er vooralsnog geen andere personen gearresteerd zijn.

De man droeg een rugzak met daarin explosieven. Volgens de politie was de tas ook gevuld met scherpe metalen objecten, wat er volgens Herrmann op wijst dat de dader zoveel mogelijk mensen wilde verwonden. 

De politie zette de binnenstad van Ansbach af. Op het moment van de aanslag waren er zo'n 350 politiemensen en hulpverleners aanwezig in de stad. Sommige inwoners moesten hun woning verlaten. 

Festival

Voordat de dader zich opblies, probeerde hij toegang te krijgen tot een festival. Hij werd geweigerd omdat hij geen kaartje had. De man zou daarna tweemaal hebben geprobeerd de bom in zijn rugzak te ontsteken, meldt AP

Op het festival waren zo'n 2.500 mensen aanwezig. Na de aanslag werd het terrein geëvacueerd.

Profielen

Een woordvoerder van de Duitse federale overheid heeft gezegd dat de incidenten van de afgelopen tijd in München, Würzburg, Reutlingen en Ansbach los van elkaar staan. De overheid zegt dat dit onder andere blijkt uit het feit dat de daders verschillende profielen hebben.

Verder bleek tijdens een persconferentie dat de Duitse overheid het uitzetbeleid analyseert en dat er voorlopig geen aanpassing in de wapenwetgeving plaats zal vinden.

Maandagmiddag werd bekend dat Duitsland meer veiligheidsmaatregelen neemt bij vliegvelden en treinstations. De politie zal nadrukkelijker aanwezig zijn in openbare ruimtes, meldt minister Thomas de Maizière in een persconferentie.