De 16-jarige Afghaanse jongen die zondag werd opgepakt door de Duitse politie had vlak voor de schietpartij in München een ontmoeting met de dader. Ook hadden ze contact via Whatsapp.

Dat laat de Duitse aanklager maandag weten tijdens een persconferentie.

De Duitse politie zei zondag dat de jongen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij waarbij negen mensen om het leven kwamen.

"Uit het gesprek via Whatsapp en het verhoor blijkt dat de jongen de schutter heeft ontmoet vlak voordat de schietpartij plaatsvond op de plek waar het schietincident begon", aldus de aanklager.

Video: Beelden van de dader schietpartij München 

Vuurwapen

De verdachte wist daarnaast dat de dader in het bezit was van een vuurwapen. De twee jongens hebben elkaar in 2015 ontmoet in een kliniek waar ze behandeld werden voor psychische problemen. 

Een 18-jarige man opende vrijdag het vuur op voorbijgangers bij een winkelcentrum en doodde daarbij negen mensen. Na het schietincident pleegde de man zelfmoord.

Winkelcentrum

Het winkelcentrum in München waar vrijdag een bloedbad werd aangericht, het Olympia-Einkaufszentrum, is maandag na een herdenkingsdienst weer geopend. Er is maandag de hele dag een crisisteam aanwezig om indien nodig psychologische bijstand te verlenen.