De chaos op de wegen richting de Britse havenstad Dover is zondagavond ten einde gekomen. Sommige automobilisten stonden twintig uur in de rij, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Voor de ferry moeten automobilisten nog wel rekening houden met een wachttijd van een uur, maar de files op de wegen zijn verdwenen, aldus de VID.

Dit weekend stond het op de wegen naar Dover volledig vast. De enorme files begonnen op vrijdag en waren het gevolg van vakantiedrukte, verscherpte controles en onderbemanning aan de Franse grens. Vooral Britten die onderweg waren naar Frankrijk werden getroffen, maar ook tientallen Nederlanders.

De Britse autoriteiten spraken zaterdag van een "buitengewone ontregeling" van het verkeer. Veel mensen moesten de nacht van vrijdag op zaterdag in hun auto doorbrengen. Ook de nacht erop moesten mensen in hun auto overnachten. Er werden helikopters en motoren ingezet om automobilisten van flessen water te voorzien. 

Video: Files richting Dover

Vertragingen bij veerpont bij Dover liepen zaterdag op tot 14 uur
Vertragingen bij veerpont bij Dover liepen zaterdag op tot 14 uur

De Britse douane besloot uiteindelijk Frankrijk te helpen door in Dover controles uit te voeren, meldde de BBC zondag. Een woordvoerder van de Britse politie liet weten de verscherpte controles aan de Franse kant te begrijpen. Die extra controles zijn ingesteld vanwege de recente aanslagen in Frankrijk.

Dover heeft bij het Verenigd Koninkrijk geklaagd over de onderbemanning van de Franse douane in de haven. Die klacht is door de regering overgedragen aan Frankrijk.