Bij een bomaanslag in het Duitse Ansbach, veertig kilometer ten westen van de stad Neurenberg, zijn twaalf mensen gewond geraakt. De dader kwam om het leven.

De explosie vond zondagavond plaats rond 22.15 uur bij een wijnbar in de oude binnenstad. De dader, een 27-jarige Syrische vluchteling, is bij het incident om het leven gekomen.

De Beierse minister van Buitenlandse Zaken Joachim Herrmann meldde maandagmorgen dat hij ervan uitgaat dat de bomaanslag een islamitische terreuractie is geweest. De minister sluit niet uit dat de dader handelde uit naam van Islamitische Staat (IS). De politie heeft maandag echter in een persconferentie gezegd dat hierover nog veel onduidelijk is. 

De man droeg een rugzak met daarin explosieven. Volgens de politie was de tas ook gevuld met scherpe metalen objecten, wat er volgens Herrmann op wijst dat de dader zoveel mogelijk mensen wilde verwonden. 

De politie zette de binnenstad van Ansbach af. Op het moment van de aanslag waren er zo'n 350 politiemensen en hulpverleners aanwezig in de stad. Sommige inwoners moesten hun woning verlaten. 

Video: Twaalf gewonden bij bomaanslag in Ansbach

Twaalf gewonden bij bomaanslag in Duitse Ansbach
Twaalf gewonden bij bomaanslag in Duitse Ansbach

Festival

Voordat de dader zich opblies, probeerde hij toegang te krijgen tot een festival. Hij werd geweigerd omdat hij geen kaartje had. De man zou daarna tweemaal hebben geprobeerd de bom in zijn rugzak te ontsteken, meldt AP

Op het festival waren zo'n 2.500 mensen aanwezig. Na de aanslag werd het terrein geëvacueerd.

Asiel

De Syriër is twee jaar geleden naar Duitsland gekomen, waar hij asiel aanvroeg. Een jaar geleden werd de asielaanvraag geweigerd om nog onduidelijke redenen. Gezien de situatie in Syrië mocht de man wel tijdelijk in Duitsland verblijven. Het was uiteindelijk de bedoeling dat hij uitgezet zou worden naar Bulgarije. Het is niet duidelijk waarom dit nog niet was gebeurd. 

De man heeft tweemaal eerder geprobeerd zelfmoord te plegen en werd opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Hoe de verdachte aan de bom is gekomen is onduidelijk. De politie onderzoekt de verdachte en kijkt hierbij onder meer naar gegevens op zijn telefoon. De politie zegt dat er vooralsnog geen andere personen gearresteerd zijn.

Locatie Ansbach

Profielen

Een woordvoerder van de Duitse federale overheid heeft gezegd dat de incidenten van de afgelopen tijd in München, Würzburg, Reutlingen en Ansbach los van elkaar staan. De overheid zegt dat dit onder andere blijkt uit het feit dat de daders verschillende profielen hebben.

Verder bleek tijdens een persconferentie dat de Duitse overheid het uitzetbeleid analyseert en dat er voorlopig geen aanpassing in de wapenwetgeving plaats zal vinden.