Tienduizenden Turken hebben zondag op het Taksimplein in Istanbul gedemonstreerd tegen de couppoging en voor de democratie.

De sociaaldemocratische oppositiepartij CHP had tot de bijeenkomst opgeroepen. De regeringspartij AKP van president Erdogan had zich daar bij aangesloten.

"Dit is een dag om te verenigen, een dag om op te staan tegen staatsgrepen en dictatoriale regiems, een dag om de stem van het volk te laten horen", aldus oppositieleider Kemal Kilicdaroglu van de CHP. "We zijn allemaal samen op het Taksimplein. Vandaag is een dag waarop wij samen geschiedenis maken."

De aanwezigen scandeerden langdurig de leus "wij verdedigen de republiek en de democratie". Tijdens de samenkomst werd alom met de Turkse vlag gezwaaid en werden talloze portretten meegedragen van de oprichter van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk, meldden de media. Veiligheidstroepen die bij het plein aanwezig waren, kwamen niet in actie.

Video: Massale demonstratie tegen couppoging in Turkije

Slogans

Er werden weinig slogans gescandeerd die zich rechtstreeks tegen de regering van Tayyip Erdogan richtten. De president kondigde zondag aan dat hij maandag in Ankara oppositieleider Kemal Kilicdaroglu van de CHP ontvangt om hem te bedanken voor zijn steun tijdens de couppoging.

Ook de leider van de ultrarechtse MHP, Devlet Bahceli, schuift aan tijdens de ontvangst.