De Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean) heeft na overleg geen akkoord bereikt over een gezamenlijke reactie op de uitspraak van het Permanente Hof over de Zuid-Chinese zee.

Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag wees op 13 juli China's economische aanspraken op grote delen van de Zuid-Chinese Zee dinsdag af. Het land claimt bijna de volledige zee, ook riffen die dicht bij de Filipijnse kust liggen.

China weigerde na de uitspraak hierover met de Filipijnen in gesprek te gaan en liet eerder al weten de uitspraak naast zich neer te leggen. 

De landen Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Thailand, Brunei, Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam maken deel uit van Asean. De ministers van Buitenlandse Zaken van deze landen gingen zondag in Loas in gesprek om samen een statement uit te sturen. 

Loyaal

Volgens diplomaten lag Cambodja dwars in de vergadering en wilde de minister uit dat land zich niet over de kwestie uitspreken, zo schrijft BBC. Cambodja is volgens één van de aanwezige diplomaten zeer loyaal naar China.

De kwestie heeft voor China ook tot slepende conflicten geleid met Vietnam, Maleisië en Brunei. Het betreft de Paracel- en Spratly-eilanden, gelegen tussen de kusten van Vietnam, China en de Filipijnen. Het strategisch handig gelegen gebied is rijk aan energiebronnen, bodemschatten en vis.

Na de uitspraak van het Hof bevestigde China nog eens dat de eilanden behoren tot het grondgebied van de Volksrepubliek en dat het land het recht heeft op een luchtverdedigingszone boven het gebied.