De Duitse politie heeft zondag een 16-jarige Afghaanse jongen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij in München waarbij negen mensen om het leven kwamen.

De arrestant die wordt omschreven als "een vriend van de schutter" heeft mogelijk verzuimd om de politie in te lichten over de plannen van de schutter. Ook zou de jongen mogelijk een rol hebben gespeeld bij een oproep op Facebook waar mensen werden gevraagd naar een station in de stad te komen.

De schutter had zijn actie in een jaar tijd voorbereid, aldus de Duitse aanklager Thomas Steinkraus-Koch zondag op basis van spullen en materialen die in zijn huis gevonden zijn, meldt Reuters.

Het wapen kocht de dader illegaal op internet. Persbureau AP meldt daarnaast dat hij twee maanden in een psychiatrische voorziening heeft gezeten. Na de schietpartij pleegde hij zelfmoord.

Winnenden

De man heeft ook de school in het Duitse plaatsje Winnenden bezocht en maakte daar foto's. In die plaats schoot een 17-jarige man in 2009 vijftien mensen dood. Ook hij pleegde daarna zelfmoord. 

Verder werd op een computer van de schutter het 'manifest' gevonden van de Noorse massamoordenaar en rechtsextremist Anders Behring Breivik die op 22 juli 2011 in totaal 77 mensen om het leven bracht.

Zeven slachtoffers in München hadden een buitenlandse achtergrond. Er raakten vrijdag ook zestien mensen gewond, waarvan er drie nog in levensgevaar verkeren.

Terrorisme

De politie meldde zaterdag al dat de schutter in München alleen handelde. De politie zocht eerst naar meerdere daders. Een dag na de schietpartij meldde de politie dat de man niet werd gedreven door terrorisme en dat hij geen banden had met Islamitische Staat. Ook is er geen link met de vluchtelingencrisis.

De man werd geboren in Duitsland en groeide op in München. Op een video is te zien dat een schutter uit de eerste video rondloopt op het dak van een garage. Hij roept daar dat hij Duits is. 

De ouders van de man zijn nog steeds in shock en kunnen nog niet verhoord worden, aldus de politie. 

Video: Dader schietpartij op dak van parkeergarage in München

Schoten gelost op dak van parkeergarage in München
Schoten gelost op dak van parkeergarage in München

Bijstaan

Naar aanleiding van de schietpartij wil de Duitse deelstaat Beieren dat het leger kan worden ingezet bij een concrete terreurdreiging. De Bundeswehr moet in extreme situaties de politie kunnen bijstaan.

De Beierse minister Joachim Herrmann van Binnenlandse Zaken pleit daarvoor in de krant Welt am Sonntag

De politie van München heeft zondag media opgeroepen weg te blijven van scholen waar slachtoffers van de moordpartij van vrijdag op zaten.