De Duitse deelstaat Beieren wil dat het leger kan worden ingezet bij een concrete terreurdreiging. De Bundeswehr moet in extreme situaties de politie kunnen bijstaan.

Daarvoor pleit de Beierse minister Joachim Herrmann van Binnenlandse Zaken in de krant Welt am SonntagAanleiding is de schietpartij in München waarbij vrijdag tien mensen om het leven kwamen.

"Mensen hebben recht op veiligheid", zegt Herrmann. Hij noemt het onbegrijpelijk dat goed getrainde militairen nu niet kunnen worden ingezet, terwijl ze daar wel klaar voor zijn.

Herrmann noemt de wet omtrent inzet van strijdkrachten in Duitsland achterhaald. "We leven niet meer in de Weimarrepubliek. We hebben een absolute en stabiele democratie." 

Toestemming

Voor de inzet van de strijdkrachten is in Duitsland toestemming nodig van het parlement. Dat is geregeld in de grondwet. Herrmann vindt dat de politie moet kunnen bepalen of inzet nodig is.

Bij acuut gevaar kan de federale Duitse regering wel bepalen dat het leger moet worden ingezet in deelstaten. Op de inzet van de strijdkrachten rust in Duitsland een taboe vanwege de Duitse oorlogsgeschiedenis.

Wapenwetgeving

De federale minister Thomas de Maiziere van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat de regering overweegt de Duitse wapenwetgeving aan te scherpen.

"We moeten eerst weten waar de schutter zijn wapen vandaan heeft gekregen en dan zorgvuldig bekijken welke stappen we kunnen nemen", aldus de minister tegenover Bild.

Beperkingen

Vice-kanselier Sigmar Gabriel zei tegen het krantenconcern Funke Mediengruppe dat de regering verplicht is "al het mogelijke te doen om de toegang tot dodelijke wapens te beperken en daarop strikt toe te zien".

Mentaal instabiele mensen moeten beter in de gaten gehouden worden en er moet worden ingegrepen waar nodig, zei hij daarbij.

München

Bij de aanslag in München kwamen vrijdag tien mensen om het leven, onder wie de schutter die na zijn daad zelfmoord pleegde. 35 anderen zijn gewond geraakt.

De daders was een 18-jarige Iraans-Duitse man met psychische problemen en een obsessie voor geweld. Het is nog niet duidelijk wat zijn motief was.

Video: Beelden van de dader schietpartij München 

Beelden van de dader schietpartij München
Beelden van de dader schietpartij München