Het Verenigd Koninkrijk gaat Frankrijk helpen met grenscontroles, nadat er zaterdag enorme files waren ontstaan bij de veerpont bij Dover. Sommige automobilisten stonden 14 uur in de rij.

De enorme files waren het gevolg van vakantiedrukte, verscherpte controles en onderbemanning aan de Franse grens. De Britse douane helpt Frankrijk door in Dover controles uit te voeren, meldt de BBC zondag.

Ook zal de politie het verkeer op de wegen richting de haven regelen. De Britse autoriteiten spraken zaterdag van een "buitengewone ontregeling" van het verkeer.

Een woordvoerder van de Britse politie liet weten de verscherpte controles aan de Franse kant te begrijpen. Die extra controles zijn ingesteld vanwege de recente aanslagen in Frankrijk.

Video: Enorme files bij veerpont Dover

Wachttijden

De files bij richting de haven begonnen vrijdag. De wachttijden bereikten zaterdag een nieuw hoogtepunt. Er werden helikopters en motoren ingezet om automobilisten van flessen water te voorzien. Het oponthoud kan nog tot zeker maandag duren.

P&O Ferries liet zondagochtend weten dat automobilisten op de Britse wegen A20 en M20 2,5 uur in de file staan. Daarbij komt nog een vertraging van drie uur in de haven. Ondertussen voeren veerboten naar Frankrijk half leeg uit, omdat ze op vastgestelde tijdstippen moeten vertrekken.

Eten en drinken

Reizigers wordt geadviseerd eten en water mee te nemen en, indien mogelijk, alternatieve routes te nemen. Rond lunchtijd zaterdag waren de controles iets vafgezwakt, zodat er sneller kon worden gewerkt.

Dover heeft bij het Verenigd Koninkrijk geklaagd over de onderbemanning van de Franse douane in de haven. Die klacht is door de regering overgedragen aan Frankrijk.