Minstens tachtig mensen zijn zaterdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul omgekomen bij een zelfmoordaanslag tijdens een demonstratie. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat (IS).

Ook raakten zeker 230 mensen gewond, meldt het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid.

De demonstratie werd gehouden door mensen van het Hazaravolk, een etnische sjiietische minderheid in het land.

Het was de dodelijkste aanslag in Kabul sinds april, toen meer dan zestig mensen omkwamen bij een aanslag op veiligheidsmedewerkers.

De Russische president Poetin heeft Ashraf Ghani, regeringsleider in Afghanistan, na de aanslag laten weten klaar te staan om samen alle vormen van terrorisme te bestrijden. Ook het Witte Huis spreekt steun uit voor de Afghaanse regering.

Straat

Duizenden mensen waren de straat opgegaan om te eisen dat een hoogspanningslijn die wordt aangelegd ook door hun provincie zou lopen. Volgens persbureau Amaq, dat gelieerd is aan IS zouden twee mensen zich hebben opgeblazen en sjieiten als specifiek doelwit hebben gehad.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde in een verklaring zaterdagmiddag de aanslag en bood de Afghaanse president  Ashraf Ghani hulp aan bij het onderzoek naar de aanslag.

Video: Tientallen doden en honderden gewonden bij bomaanslag Kabul