De 18-jarige schutter die vrijdagavond negen mensen doodschoot bij een winkelcentrum in München had geen banden met een terroristische organisatie. De dader is geboren en opgegroeid in München.

Dat heeft de politie van de Duitse deelstaat Beieren zaterdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

De politie heeft de woning van de dader doorzocht en heeft geen aanwijzingen gevonden die duiden op sympathieën voor terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ook is er geen link met de vluchtelingenproblematiek. De man was geen bekende van de politie. Hij zat nog op de middelbare school. 

De man had wel een duidelijke belangstelling voor eerdere geweldsincidenten. Bij de huiszoeking is hierover een boek gevonden. Volgens de politie verkeren de ouders van de schutter nog in shock en konden zij niet worden verhoord. 

De Duitse justitie spreekt daarom van een "klassiek geweldsincident". Vrijdag werd al bekend dat de man alleen handelde. De schutter had psychische problemen en zou depressief zijn geweest. Hier is hij in het verleden voor behandeld. Na de schietpartij beroofde hij zichzelf van het leven.

De politiechef zegt ook dat de dader mogelijk een Facebookaccount heeft gehackt waarop hij mensen opriep vrijdag naar de McDonald's in het winkelcentrum te komen vanwege een speciale kortingsactie.

Legereenheid

Een speciale legereenheid werd vrijdag tevens in gereedheid gebracht om eventueel in actie te komen. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, heeft tegenover de Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung bevestigd dat inzet van de strijdkrachten tot de mogelijkheden werd gerekend.

Het ging met name om een eenheid van 'Feldjäger' in de Beierse hoofdstad. De Feldjäger zijn in de Bundeswehr een soort militaire politie. Het is er uiteindelijk niet van gekomen.

Anders Breivik

Onderzoekers denken dat de schietpartij te maken heeft met het bloedbad dat de Noor Anders Breivik in 2011 aanrichtte. Dat was vrijdag precies vijf jaar geleden.

''Dat verband ligt voor de hand'', aldus het hoofd van de politie Hubertus Andrä. Uit eerste onderzoek blijkt dat de schutter onder meer belangstelling had voor schietpartijen zoals die op het eilandje Utøya. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken zegt echter dat nog geen verband is aangetoond tussen de twee schietpartijen.

De Duitse bondskanselier Merkel heeft zaterdag gereageerd op de schietpartij. "We rouwen allemaal en denken aan de slachtoffers," aldus Merkel. "We moeten uitzoeken wat er precies achter deze aanslag zit." De regeringsleider prees de Duitse veiligheidsdiensten voor de goede samenwerking. 

Video: Beelden van de dader tijdens schietpartij München

9mm-Glock

De man had geen vergunning om een wapen te bezitten. Hij voerde de schietpartij uit met een 9mm-Glock, een handvuurwapen. In de tas van de man werden ongeveer driehonderd patronen gevonden.

Bij de schietpartij raakten tien mensen zwaargewond. Zeventien mensen raakten lichtgewond. Acht van de negen slachtoffers waren jonger dan 21 jaar. De doden zijn allen afkomstig uit München en omgeving.

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, hebben drie van de tien doden een Turkse achtergrond. Eerder werd ook gesproken van Griekse en Kosovaarse slachtoffers. Mogelijk hebben deze mensen een dubbel paspoort.