Het toestel van EgyptAir dat in mei in de Middellandse Zee stortte, brak in de lucht kort nadat brand was uitgebroken in of vlakbij de cockpit. De bemanning werd door de brand overweldigd.

Dat hebben functionarissen die bij het onderzoek betrokken zijn verklaard, meldt The New York Times zaterdag. Niet duidelijk is of de brand het gevolg was van een technisch mankement of is aangestoken.

De onderzoekers baseren hun informatie onder andere op de twee zwarte dozen die zijn geborgen. De Airbus A320 verdween op 19 mei tijdens een vlucht van Parijs naar Caïro. Alle 66 inzittenden van vlucht MS804 kwamen om het leven.

Uit de gegevens van de voicerecorder bleek begin deze maand dat geprobeerd werd een brand aan boord van het toestel te blussen. Eerder onderzoek wees al uit dat rook was gedetecteerd op het toilet van het toestel. Ook was er rook in het gedeelte waar de elektronica zich bevond. 

Video: Wrakstukken gecrasht toestel Egyptair

Temperatuur

Uit de wrakstukken van het voorste deel van het toestel wisten de onderzoekers eerder ook al op te maken dat de temperatuur daar het hoogste was tijdens het neerstorten.