De 65-jarige Russische avonturier Fedor Konyukhov claimt het record om non-stop rond de wereld te varen in een luchtballon te hebben verbroken. Hij is zaterdag na elf dagen en zes uur weer teruggekeerd in Australië.

Konyukhov deed er twee dagen korter over dan Steve Fossett, die het record sinds 2002 in handen had. De Amerikaan, die in 2007 overleed bij een vliegtuigongeluk, deed toen dertien dagen over een rondje om de aarde.

Konyukhov, die de vlucht solo aflegde, passeerde zaterdag het nabijgelegen vliegveld bij het Australische dorpje Northam van waar hij zijn reis begon, meldt AP. Hij vertrok vorige week dinsdag vanaf dezelfde plek als Fossett dat deed veertien jaar geleden.

De Russisch-orthodoxe priester voer vervolgens in oostelijke richting om via Nieuw-Zeeland, Chili, Argentinië en Zuid-Afrika uiteindelijk weer terug te keren in Australië. Het is onduidelijk hoe groot de afstand is die hij precies heeft afgelegd. Wel zou hij meer kilometers hebben afgelegd dan de 33.000 van Fossett bij zijn ballonvlucht.

Video: Rus claimt record 

Rus claimt record solo ballonvlucht rond de wereld
Video
Rus claimt record solo ballonvlucht rond de wereld

Zuurstofmasker

De reis van Konyukhov was er een van extremen. Zo bereikte hij met zijn ballon een maximale hoogte van tien kilometer. Ook moest hij omgaan met zeer lage temperaturen tot wel 56 graden onder het vriespunt, waardoor zijn zuurstofmasker en drinkwater bevroor. Verder begaf zijn verwarmingssysteem het en trotseerde hij de bliksem.

Tussen Afrika en Australië, op het laatste deel van zijn tocht, dreef hij ver af richting Antarctica. "Het is beangstigend om zo ver zuidwaarts te gaan, weg van de beschaving", schreef Konyukhov in zijn blog.

Uitdaging

Konyukhov keerde weliswaar terug naar waar hij zijn reis begon, maar daarmee was zijn avontuur nog niet volledig ten einde. De grootste uitdaging was volgens een begeleidend expeditielid om de 1,8 ton wegende ballon weer veilig aan de grond te krijgen. Dat lukte een paar uur later, nadat hij zijn startplaats was gepasseerd. De Rus slaagde erin om de luchtballon 160 kilometer ten oosten van Northam succesvol aan de grond te zetten.

Het record is nog niet officieel bevestigd.