Op de bekende vakantieroutes in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Engeland stonden zaterdagmiddag lange files. 

In Frankrijk werd even na het middaguur een filepiek gemeten van 559 kilometer. Dat is meer dan vorig jaar, toen stond er op deze zaterdag in juli 510 kilometer file, meldt de VID.

De grootste drukte deed zich voor op de Autoroute du Soleil (A7). Daar staat in totaal ruim negentig kilometer file.

Door een ongeluk met een bus op de A39, van Dijon naar het zuiden, staat het verkeer ook daar vast. Volgens BBC News zijn daarbij vijftien gewonden gevallen waarvan twee zwaargewond. In de bus zaten Engelse scholieren.

Volgens Franse media kantelde het voertuig door nog onbekende oorzaak op de A39 bij Courlaoux, in de buurt van Lons-le-Saunier in de Jura. Het voertuig kwam op een zijkant in een greppel langs de weg terecht. De bus was met 48 mensen onderweg naar Italië.

Zwitserland

Bij de Zwitserse Gotthardtunnel staan sinds vrijdagnacht lange files. De wachttijd liep al vroeg uit de hand. Rond 3.00 uur was de wachttijd een uur, om 6.00 uur moesten automobilisten rekening houden met 2,5 uur vertraging en stond er dertien kilometer file in de tunnel. Het verkeer wordt uit veiligheidsredenen soms helemaal stilgezet.

Rond 19.00 uur was de wachttijd voor de tunnel teruggelopen naar een uur en drie kwartier. Ook de Karawankentunnel in Oostenrijk is nog een knelpunt voor vakantiegangers, aldus de VID.

Dover

Op de wegen naar de Britse havenstad Dover zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag lange files ontstaan van Britten die naar Frankrijk willen. Reden van het oponthoud zijn de verscherpte grenscontroles die de politie uitvoert in Dover, op verzoek van de Franse autoriteiten. Aanleiding voor de strenge controles zijn de recente terreuraanslagen in Frankrijk.

Vooral mensen die de veerboot willen nemen, staan lang vast. Ferrymaatschappij P&O Ferries waarschuwt passagiers dat ze rekening moeten houden met een wachttijd van drie tot vier uur. Reizigers die door de Kanaaltunnel gaan, hebben hooguit anderhalf uur oponthoud.

Ook bij de grenzen van België, Oostenrijk en Duitsland zorgen grenscontroles voor oponthoud.

Bekijk de actuele verkeersituatie