De schutter van de schietpartij in München vrijdagavond heeft zichzelf van het leven beroofd. Hij schoot daarvoor negen mensen dood bij een winkelcentrum in de Duitse stad. De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde.

Eerder meldde de politie nog "naar meerdere daders op zoek te zijn".

Nog eens zestien mensen raakten gewond. Het gaat om zowel licht- als zwaargewonden. Drie mensen verkeerden vannacht nog in levensgevaar. Eerder werd een hoger gewondenaantal genoemd. Onder de doden bevinden zich drie Kosovaren, meldt AFP.

De dader is een achttienjarige Iraans-Duitse man uit München. Dat maakt de politie op een persconferentie bekend. Zijn motief en achtergrond zijn nog niet bekend. De politie geeft zaterdag rond het middaguur een tweede persconferentie.

De schietpartij vond plaats bij het winkelcentrum Olympia in het noorden van München. Politieagenten waren met 2.300 agenten ter plaatse. Agenten uit het zuiden van Duitsland kwamen naar de stad om ondersteuning te bieden. Ook werden helikopters ingezet.

Aan inwoners werd gevraagd om pleinen en grote openbare ruimtes te mijden. Ook werd mensen geadviseerd geen beelden van de politieactie online te zetten, omdat dat het politiewerk kan verzwaren.

Video: Mensen rennen weg van schietpartij winkelcentrum München 

Mensen rennen weg van schietpartij winkelcentrum München
Mensen rennen weg van schietpartij winkelcentrum München

Treinen

Het treinverkeer richting München lag enkele uren plat. Rond 1.00 uur is alle treinverkeer weer opgestart. Zaterdagochtend is ook de rest van het openbaar vervoer in de Duitse stad weer gaan rijden. Bussen en trams zullen alleen niet stoppen bij het winkelcentrum, meldt de politie.

De Duitse Spoorwegen hadden treinstellen ter beschikking gesteld waarin gestrande reizigers de nacht konden doorbrengen. Doordat het verkeer in München werd lamgelegd en het centraal station werd ontruimd, ontstond een groot tekort aan hotelruimte.

Video: Schoten gelost op dak van parkeergarage in München

Schoten gelost op dak van parkeergarage in München
Schoten gelost op dak van parkeergarage in München

'Geschokt'

Het Duitse veiligheidskabinet komt zaterdag onder leiding van bondskanselier Angela Merkel rond het middaguur in Berlijn bijeen om zich te beraden over de schietpartij.

Bij de zitting is ook minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière aanwezig. Die brak na de schietpartij een verblijf in de VS af en reisde naar Berlijn. De Maizière overlegt voorafgaand aan de kabinetszitting met onder anderen vertegenwoordigers van de Duitse veiligheidsdiensten.

Ook het kabinet van de Duitse deelstaat Beieren zal zich zaterdag beraden over de gevolgen van de schietpartij. Minister-president Horst Seehofer van Beieren is "diep geschokt" door de schietpartij. Hij zegt dat in een verklaring die zaterdag is verspreid.

Seehofer spreekt van een "wrede en onmenselijke daad" die hem met "verdriet en afschuw" vervult. "Zonder veiligheid is er geen vrijheid", aldus Seehofer.

Rutte

Premier Mark Rutte heeft vrijdagavond contact opgenomen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel na de schietpartij in München.

"Duitsland treurt om zijn doden en slachtoffers na de vreselijke gewelddadigheden in München. Gewone mensen, winkelend en werkend op een gewone vrijdagavond, zijn bruut vermoord of verwond. We denken aan hen en hun nabestaanden. Ik heb bondskanselier Merkel ons medeleven overgebracht en haar verzekerd dat Nederland klaar staat om waar nodig te helpen in deze verdrietige momenten", aldus Rutte.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak eerder al zijn steun uit. "We weten nog niet precies wat er aan de hand is, maar uiteraard gaan onze zorgen uit naar de slachtoffers in München", aldus Obama.

Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft zijn medeleven betuigd aan Merkel en Seehofer.

Handvuurwapen

De politie kreeg rond 17.50 uur een melding binnen van een schietpartij bij een McDonald's bij het winkelcentrum. Op beelden is te zien dat een man met een handvuurwapen van dichtbij op omstanders schiet.