Tien mensen, onder wie de dader, zijn vrijdag omgekomen bij een schietpartij in München. De schietpartij vond plaats bij een McDonald's-restaurant en nabijgelegen winkelcentrum Olympia. 

De dader is een 18-jarige Iraans-Duitse man uit München

De man handelde alleen en heeft ter plekke zelfmoord gepleegd. De politie zocht eerst naar meerdere daders. Een dag na de schietpartij meldt de politie dat de man niet werd gedreven door terrorisme en dat hij geen banden had met Islamitische Staat. Ook is er geen link met de vluchtelingencrisis.

De man werd geboren in Duitsland en groeide op in München. Op een video is te zien dat een schutter uit de eerste video rondloopt op het dak van een garage. Hij roept daar dat hij Duits is. 

De schutter was depressief en had interesse voor geweld

Tijdens een huiszoeking is onder meer een boek gevonden over eerdere schietpartijen. De politie spreekt dan ook van een "klassiek geweldsincident". De schutter werd eerder behandeld voor psychische klachten en was mogelijk depressief.

Hij had geen wapenvergunning. Onduidelijk is nog hoe hij aan het Glock-geweer kwam.

Bij de aanslag zijn tien doden gevallen

De politie in München heeft bevestigd dat er zeker tien mensen, inclusief de dader zijn omgekomen. 35 mensen raakten gewond, van wie tien zwaargewond. 

Onder de slachtoffers zijn acht mensen jonger dan 21 jaar. Hun nationaliteit is niet bekendgemaakt. 

2.300 politieagenten waren ter plaatse

De omgeving van het winkelcentrum was ruim afgezet en er waren honderden agenten op de been. Agenten uit het zuiden van het land zijn opgeroepen om de lokale politie te hulp te schieten.

Inwoners werd geadviseerd grote openbare ruimten te mijden.

Video: Mensen rennen weg van schietpartij winkelcentrum München 

Mensen rennen weg van schietpartij winkelcentrum München
Mensen rennen weg van schietpartij winkelcentrum München

Het treinstation van München werd ontruimd

Het Centraal Station van München is in de avond ontruimd. Net als alle treinen die op weg waren naar de stad.

Tijdens die actie brak paniek uit. Mensen vluchtten over het spoor naar andere perrons, zo meldden getuigen. Het openbaar vervoer in de stad was  enige tijd volledig stilgelegd.

De Duitse Spoorwegen hebben treinstellen ter beschikking gesteld waarin gestrande reizigers kunnen slapen. 

Zaterdagochtend werd het treinverkeer rond 1.00 weer opgestart. Ook het openbaar vervoer in München rijdt weer zaterdag. Bussen en trams zullen niet stoppen bij het winkelcentrum Olympia.

Video: Politie legt openbaar vervoer plat

Politie legt openbaar vervoer stil na schietpartij München
Politie legt openbaar vervoer stil na schietpartij München

President Joachim Gauck van Duitsland zegt geschokt te zijn

Gauck zegt geschokt te zijn van de "moorddadige aanval" in München. Ook de minister-president Horst Seehofer van de Duitse deelstaat Beieren is "diep geschokt" door de schietpartij. Hij zegt dat in een verklaring die zaterdag is verspreid.

Seehofer spreekt van een "wrede en onmenselijke daad" die hem met "verdriet en afschuw" vervult. "Zonder veiligheid is er geen vrijheid", aldus Seehofer.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn steun uitgesproken. "We weten nog niet precies wat er aan de hand is, maar uiteraard gaan onze zorgen uit naar de slachtoffers in München", aldus Obama.

Feesten in de omgeving zijn afgezegd vanwege de gebeurtenissen

Het Tollwood Music Festival in München gaat vrijdagavond niet door. Mensen worden naar huis gestuurd. Ook andere vieringen in de stad en daarbuiten zijn voorlopig afgezegd.

In het centrum van de stad zijn alle winkels uit voorzorg gesloten.

Wereldleiders reageerden geschokt op de schietpartij

"Duitsland treurt om zijn doden en slachtoffers na de vreselijke gewelddadigheden in München. Gewone mensen, winkelend en werkend op een gewone vrijdagavond, zijn bruut vermoord of verwond. We denken aan hen en hun nabestaanden", zei premier Mark Rutte een dag na de schietpartij tegen bondskanselier Angela Merkel.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak ook zijn steun uit. "We weten nog niet precies wat er aan de hand is, maar uiteraard gaan onze zorgen uit naar de slachtoffers in München."

Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft zijn medeleven betuigd.

Duitsland overweegt maatregelen in wetgeving

De Duitse regering overweegt de wapenwet aan te scherpen. Daarvoor moet wel duidelijk zijn hoe de schutter aan zijn wapen kwam.

Vice-kanselier Sigmar Gabriel noemt het een taak van de regering om de toegang tot dodelijke wapens te beperken en mentaal onstabiele mensen in de gaten te houden.

Beieren wil dat het leger kan worden ingezet bij terreurdreiging en andere extreme situaties. De politie zou moeten worden bijgestaan door militairen. In de grondwet is geregeld dat alleen de federale regering het leger kan inzetten. Ook is er toestemming nodig van het parlement.