David Duke, een voormalig leider van de beruchte Ku Klux Klan (KKK), heeft zich vrijdag kandidaat gesteld voor de Amerikaanse Senaat als afgevaardigde namens de staat Louisiana. 

Duke zei in een videofilmpje dat hij gelooft in gelijke rechten voor alle Amerikanen maar dat hij ook respect vraagt voor het erfgoed van de ''Europese Amerikanen''.

De 66-jarige 'ex-Grand Wizard', zoals de voorman van de KKK genoemd wordt, maakte in het verleden al even deel uit van het parlement van Louisiana, waar de spanning tussen blank en zwart de laatst tijd is opgelopen. Een poging namens de Republikeinen gouverneur te worden mislukte. Duke zat vijftien maanden in de gevangenis wegens belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Hij bekende.

Duke heeft veel concurrentie voor een plek in de Senaat. Er zijn geen voorverkiezingen van partijen. De namen van alle kandidaten komen op hetzelfde stembiljet. Als in november niemand de meerderheid krijgt, komt er een 'run-off' tussen de twee met de meeste stemmen.