Zeker tien mensen zijn vrijdag omgekomen bij een schietpartij bij een winkelcentrum in de Duitse stad München. De schutters zijn op de vlucht geslagen. De politie zegt naar meerdere personen op zoek te zijn.

De schietpartij vond plaats bij het winkelcentrum Olympia in het noorden van de stad. De politie in München heeft de dood van zeker negen mensen bevestigd. 

Onder de doden is mogelijk een van de schutters. De politie heeft om 00.30 uur verklaard dat er zeker 21 gewonden zijn. Eerder werden er nog geen aantallen genoemd, maar was wel bekend dat er gewonden waren.

Honderden politieagenten zijn ter plaatse. Agenten uit het zuiden van Duitsland komen naar de stad om ondersteuning te bieden.

De politie vraagt mensen om de wegen vrij te houden voor politieauto's die naar de stad komen. Ook zijn er helikopters ingezet.

Daders

De politie weet niet waar de dader of daders zich bevinden en zoekt momenteel naar de voortvluchtige personen. Vermoed wordt dat het om twee mannen gaat.

Een van de doden is vermoedelijk de man die in een video van de schietpartij was te zien. Zijn lichaam werd ver van het winkelcentrum gevonden. Met een robot wordt zijn lichaam bereikt, omdat hij een rugzak droeg. Daarin zitten mogelijk explosieven.

Aan inwoners wordt gevraagd om pleinen en grote openbare ruimtes te mijden. Ook wordt mensen geadviseerd geen beelden van de politieactie online te zetten, omdat dat het politiewerk kan verzwaren.

Station

In de avond werd ook het Centraal Station van München ontruimd. Er zou melding gemaakt zijn van een schietpartij. De politie heeft later echter gemeld dat er op deze locatie geen incidenten gaande zouden zijn. 

Alle treinverkeer richting München is enige tijd gestaakt. Treinen op weg naar de Beierse metropool waren stilgezet. Volgens de Duitse spoorwegen is tot de evacuatie besloten wegens de politieactie. Rond 01.15 uur is alle treinverkeer weer gaan rijden. 

Toen de ontruiming begon brak er paniek uit onder de aanwezigen, meldt de zender Bayerischer Rundfunk. Volgens ooggetuigen vluchtten mensen over het spoor.

Video: Mensen rennen weg van schietpartij winkelcentrum München 

Handvuurwapen

De politie kreeg rond 17.50 uur een melding binnen van een schietpartij bij een McDonald's bij het winkelcentrum. Op beelden is te zien dat een man met een handvuurwapen van dichtbij op omstanders schiet.

De man op de video is blank en heeft een fors postuur. Op andere beelden riep de man dat hij Duitser is. Volgens de politie zijn er meedere schutters. Er wordt gesproken over twee of meer personen.

Metro

De politie heeft de ruime omgeving afgezet. Ook de brandweer is op locatie. Medewerkers van het winkelcentrum mochten aanvankelijk het pand niet verlaten.

Op livebeelden van de zender RTL was te zien dat mensen uit het winkelcentrum zijn gekomen en de politieafzetting hebben bereikt. De politie roept mensen op weg te blijven van het winkelcentrum.

De metrolijnen in de stad zijn beperkt en bussen van en naar het winkelcentrum rijden niet vanwege de politie-inzet. Metrostations in de nabije omgeving zijn ontruimd.

In het centrum van de stad zijn de winkels gesloten. Berichten over een schietpartij in het centrum van de stad bleken vals alarm.

Slapen

De Duitse Spoorwegen hebben treinstellen ter beschikking gesteld waarin gestrande reizigers de nacht kunnen doorbrengen. Doordat het verkeer in München werd lamgelegd en het centraal station werd ontruimd naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in een winkelcentrum bij het olympisch stadion is er een groot tekort aan hotelruimte ontstaan.

Mensen kunnen geen kant op. In Mammendorf, Starnberg, Geltendorf, Dachau en Freising, waar treinen niet meer konden vertrekken, mogen passagiers nu blijven slapen in de coupés.

Op Twitter laten moskeeën weten ook de hele nacht open te blijven om mensen op te vangen. Andere mensen op Twitter laten eveneens met de hashtag #offenetür weten hun huis open te stellen voor mensen die willen schuilen.

Crisisberaad

De Duitse regering is vrijdag bijeengekomen voor een crisisberaad. De Duitse minister Thomas de Maiziere van Binnenlandse Zaken komt daarvoor terug van zijn vakantie in New York.

Zaterdag komen in Berlijn de belangrijkste Duitse ministers bijeen om te praten over de gebeurtenissen in München. Bondskanselier Merkel gaat de zogenoemde Bondsveiligheidsraad voor.

Daarnaast zijn de ministers van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Justitie en Financiën aanwezig.