In het noorden van Mali zijn bij gevechten tussen Tuareg-rebellen en regeringsgezinde militanten twintig doden gevallen. Ook raakten veertig mensen gewond. 

Dat verklaren hulpverleners vrijdag aan persbureau Reuters.

"Er zijn overal gewonden, zeker veertig waarvan vier ernstig", aldus een dokter in een gezondheidscentrum in Kidal. "Een van hen was in de keel geschoten, een ander in de rug en een derde in de buik."

Woensdag werd de noodtoestand in het land met tien dagen verlengd. Ondanks de aanwezigheid van een VN-vredesmacht, waar ook Nederlandse militairen deel van uitmaken, is het geweld in het West-Afrikaanse land de afgelopen tijd weer toegenomen.

Een aanval door islamistische rebellen op een legerbasis kostte dinsdag zeventien militairen het leven. Nog eens 35 soldaten raakten gewond. Het was de dodelijkste aanval in maanden. De Malinese regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd om de slachtoffers te herdenken.

Blauwhelmen

In Mali zijn momenteel nog zo'n 370 Nederlandse blauwhelmen gelegerd. Zij houden zich onder meer bezig met het verzamelen en analyseren van inlichtingen voor de VN-missie Minusma.

Begin juli kwamen twee Nederlandse militairen in Mali om het leven door een ongeluk met een mortier. Een derde man raakte zwaargewond en is terug naar Nederland vervoerd.

Eind dit jaar loopt de missie af, maar mogelijk komt er een voortzetting in kleinere vorm. Het is echter de bedoeling dat de Nederlandse helikopters die nu nog in Mali rondvliegen dan terugkomen. Ze zijn hard aan onderhoud toe. Een definitief besluit is nog niet genomen.