De Zwitserse natuurbeschermer, vogelkenner en medeoprichter van het Wereldnatuurfonds (WNF) Luc Hoffmann is donderdag in Frankrijk op 93-jarige leeftijd overleden. Dit heeft een onderzoekscentrum voor de natuur dat hij in de Camargue oprichtte, Tour du Valat, vrijdag bekendgemaakt, melden Franse media.

Hoffmann werd in 1923 in Basel geboren als telg uit een schatrijke Zwitserse familie. Zo was hij erfgenaam van de onderneming Hoffmann-Laroche (die nu Roche heet). Het WNF werd in 1961 door natuurliefhebbers opgericht. De eerste voorzitter was de Nederlandse prins Bernard (1911-2004).

In de Camargue geldt Hoffmann als redder van de regio. De burgemeester van Arles, Hervé Schiavetti, prees Hoffmann vrijdag als een ziener die al aan natuurbescherming en natuurbehoud werkte, toen dat bewustzijn over het milieu nog vrijwel niet bestond. "Hij heeft zijn leven aan de natuur gewijd en Arles en de Camargue een nieuwe bestemming gegeven", zegt Schiavetti. Hoffmann stond aan de wieg van het nationale natuurpark de Camargue. Hoffmann stichtte in Arles ook de Fondation Vincent van Gogh die er nu ruim dertig werken van de Nederlandse schilder tentoonstelt.