De Zimbabwaanse president Robert Mugabe hoeft niet langer te rekenen op de steun van een belangrijke groep oorlogsveteranen. Die waren voorheen van grote waarde als, soms gewelddadige, voorstanders van Mugabe.

"We hebben met grote zorg en afschuw gezien hoe de president steeds meer dictatoriale neigingen krijgt", aldus de Zimbabwe National Liberation War Veterans' Association in een statement donderdag, zo meldt persbureau AFP. Ze noemen hem daarnaast manipulatief en egoïstisch.

De veteranen waren een belangrijke schakel voor Mugabe en speelden vaak een gewelddadige rol is het tegenwerken van de oppositie. De groep zegt de campagnes van de president niet langer te steunen.

Het is al lange tijd onrustig in Zimbabwe, waar Mugabe als 36 jaar met ijzeren hand regeert. Het land verkeert in een financiële crisis waardoor salarissen soms niet worden uitbetaald. Donderdag werd bekend dat militairen maandag hun geld krijgen, een week te laat. Ook doktoren en verpleegkundigen krijgen hun geld een week te laat. Leraren, het grootste aantal staatswerknemers, krijgen hun geld pas volgende maand vanwege een gelddtekort. 

Spanningen

De vertraagde uitbetalingen hebben de politieke spanningen in het land laten oplopen. Er zijn deze maand al meerdere grote protesten geweest. Bij een van die protesten werden bedrijven, overheidsgebouwen, scholen en ziekenhuizen een dag gesloten en sprak men van de grootste actie tegen het beleid van Mugabe.

Ook de oorlogsveteranen konden zich vinden in de kritiek van de bevolking. Volgens hen heeft Mugabe "nog veel te verantwoorden over de staat van de economie en moet zijn smakeloze afkeer van mensen met een andere mening worden gestopt". 

Volksprotesten komen niet vaak voor in het land, mede omdat er in 2008 tijdens een verkiezingscampagne met dodelijk geweld en intimidatie een winst van oppositiepartij MDC werd afgewend. Daarbij vielen 190 slachtoffers.

Mugabe zei eerder deze week in een reactie op de betogingen dat mensen die niet blij zijn met zijn beleid het land moeten verlaten. 

IMF

Ook internationaal is de financiële situatie van het land niet onopgemerkt gebleven. Zimbabwe heeft een buitenlandse schuld van 7.5 miljard euro en het Internationaal Monetair Fonds krijgt nog 100 miljoen euro van het land. Minister van Financiën Patrick Chinamasa vloog eerder deze maand naar Londen om de relaties enigszins te herstellen.

Volgens het IMF is er echter nog geen overeenkomst of plan. Zij benadrukken dat ze een omslag willen zien in het economische beleid van het land.