De Braziliaanse politie heeft tien mensen gearresteerd omdat zij verdacht worden deel uit te maken van een groep die trouw zweert aan IS en plannen maakte om terreuraanslagen te plegen tijdens de Olympische Spelen. 

Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor twee anderen. Dat heeft minister van Justitie Alexandre de Moraes donderdag bevestigd. De antiterreuractie vond plaats in negen staten in Brazilië. Er is niet gemeld op welk doelwit de groep het gemunt had.

Volgens de Braziliaanse krant O Globo was de groep online gerecruteerd door IS en was één van hen minderjarig.

De arrestanten had één keer internetcontact met IS en zwoer daarna trouw. Daarnaast heeft een van de verdachten op internet een website in Paraguay benaderd voor de aanschaf van een automatisch geweer. Op internet vormden de verdachten een groep die 'Verdedigers van de Sharia' heette en die raciale en religieuze intolerantie ten toon spreidde, volgens de Braziliaanse justitie.

Interim president Michel Temer heeft daarna een spoedzitting met het kabinet gehouden over de situatie.

Amateurs

De tien terreurverdachten vormden volgens de autoriteiten een zootje ongeregeld. Minister van Justitie Alexandre Moraes noemde hen ''volkomen amateuristisch'' en zei dat ze nog totaal niet waren voorbereid op het daadwerkelijk plegen van aanslagen. Ze kenden elkaar niet persoonlijk, maar hielden op afstand contact, bijvoorbeeld via Whatsapp.

De groep was in beeld bij de veiligheidsdiensten omdat de leden websites bezochten die gelieerd zijn aan Islamitische Staat. Ook hadden enkele leden via sociale media hun sympathie voor de terreurbeweging laten blijken. Toen ze plannen leken te maken om zelfverdedigingssporten te leren en vuurwapens te kopen, greep de politie in.

''Brazilië maakt geen deel uit van de coalitie tegen IS, maar is vanwege de Olympische Spelen en de vele buitenlanders die het land zal ontvangen doelwit geworden'', zei de minister.

Dreiging

De veiligheidsdiensten zeiden donderdag dat ze alle dreigingen rondom de Spelen onderzoeken nadat eerder een Braziliaanse groep Islamisten verklaarde IS-aanhang te zijn, zo meldt persbureau Reuters. De groep stuurde in juni via de app Telegram een bericht hierover uit en stuurde IS-propaganda in het Arabisch, Engels en Portugees. 

Volgens een presidentiële bron heeft de politie honderd mensen in het vizier die in de gaten worden gehouden vanwege mogelijke link met terroristische groepen, zo meldt Reuters donderdag.

De Spelen beginnen op 5 augustus. Het land heeft geen geschiedenis met jihadistische terreur, hooguit 1 procent van de bevolking is islamitisch.

Video: Wie zijn de IS-strijders in 60 seconden