De aanklagers in de moordzaak tegen Oscar Pistorius zijn donderdag in hoger beroep gegaan tegen de veroordeling van zes jaar voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013. 

Dat melden verschillende media donderdagochtend. Ze vinden de straf van zes jaar te laag. "De straf is te soepel en leidt tot onrechtvaardigheid", aldus de officier van justitie.

Rechter Thokozile Masipa legde een lagere straf op dan de voorgeschreven minimumstraf van vijftien jaar voor moord, vanwege verzachtende omstandigheden. 

"Elke zaak moet worden beoordeeld op zijn eigen specifieke omstandigheden", aldus de rechter tijdens haar oordeel op 6 juli. "De publieke opinie mag geen rol spelen bij de beslissing van deze rechtbank."

Herhaling

De redenen voor een lagere straf waren volgens de rechtbank dat Pistorius al twaalf maanden heeft vastgezeten, het zijn eerste veroordeling is en er een kleine kans is op herhaling.

Aanvankelijk legde rechter Masipa de Zuid-Afrikaanse atleet vijf jaar cel voor 'dood door schuld' op, maar in hoger beroep werd bepaald dat Pistorius voor moord moest worden veroordeeld. 

Pistorius krijgt zes jaar cel in hoger beroep
60
Pistorius krijgt zes jaar cel in hoger beroep

Inbreker

Pistorius schoot zijn vriendin Reeva Steenkamp in de ochtend van 14 februari 2013 dood. Hij schoot in totaal vier keer door de wc-deur en trof zijn vriendin onder meer in haar hoofd. 

De atleet claimt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat zich achter de deur een inbreker schuilhield, maar aanklager Gerrie Nel zegt dat Pistorius zijn vriendin doodde na een ruzie.