De Turkse regering moet er wat Duitsland betreft alles aan doen om de woensdag afgekondigde noodtoestand zo kort mogelijk te laten duren.

Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier maant Turkije tot proportionaliteit en het respecteren van de rechtsstaat. Hij waarschuwt dat verscheuring en verzwakking van Turkije op de loer liggen.

Erdogan had woensdagavond op voorhand gezegd dat Europese landen geen recht hebben om het uitroepen van de noodtoestand te bekritiseren. ''Alleen bewijsbare betrokkenheid bij illegale daden, niet een vermoede politieke voorkeur, zouden tot actie van de overheid moeten leiden'', laat de Duitse minister weten.

Noodtoestand

De noodtoestand in Turkije geeft de regering drie maanden lang verregaande bevoegdheden. Zo kunnen de persvrijheid en de vrijheid van vergadering worden beperkt of helemaal buiten werking worden gesteld. Erdogan liet over zijn doel geen misverstanden bestaan. Hij gaat onder meer ''het virus'' uit de rangen van het leger verwijderen na de mislukte staatsgreep van vorige week.

Eerder noemde Erdogan de couppoging ''een godsgeschenk''. Hij suggereerde woensdag in een interview met de Arabische televisiezender Al Jazeera dat andere landen betrokken zijn geweest bij de mislukte couppoging van vrijdag. De president wilde niet zeggen welke landen hij verdenkt.

Gülen

De autoriteiten openden na de mislukte coup direct de jacht op aanhangers van de islamitische geleerde Fethullah Gülen. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de mislukte coup en daarom wil Erdogan zijn gevolg volledig uit Turkije laten verdwijnen. Daarvoor zijn tot nu toe zo'n vijftigduizend mensen opgepakt, ontslagen of uit hun functie gezet. Het gaat vooral om militairen, rechters en leraren.  

Gülen woont sinds 1999 in zelfgekozen ballingschap in de Verenigde Staten. Turkije zegt om zijn uitlevering te hebben gevraagd.