Noodtoestand in Mali verlengd na geweldsuitbarsting

De regering van Mali heeft woensdag de noodtoestand verlengd met tien dagen. 

Ondanks de aanwezigheid van een VN-vredesmacht, waar ook Nederlandse militairen deel van uitmaken, is het geweld in het West-Afrikaanse land de afgelopen tijd weer toegenomen.

Een aanval door islamistische rebellen op een legerbasis kostte dinsdag zeventien militairen het leven. Nog eens 35 soldaten raakten gewond. Het was de dodelijkste aanval in maanden. De Malinese regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd om de slachtoffers te herdenken.

In Mali zijn momenteel nog zo'n 370 Nederlandse blauwhelmen gelegerd. Zij houden zich onder meer bezig met het verzamelen en analyseren van inlichtingen voor de VN-missie Minusma.

Eind dit jaar loopt de missie af, maar mogelijk komt er een voortzetting in kleinere vorm. Het is echter de bedoeling dat de Nederlandse helikopters die nu nog in Mali rondvliegen dan terugkomen. Ze zijn hard aan onderhoud toe. Een definitief besluit is nog niet genomen.

Diverse strijdende partijen in Mali sloten vorig jaar een vredesakkoord, maar het geweld is nooit helemaal gestopt. Zowel islamitische extremisten als milities van etnische groepen vormen een bedreiging voor het zwakke centrale gezag. Zo'n elfduizend VN-militairen proberen de rust in het land te bewaren.

Lees meer over:
Tip de redactie