Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft woensdag op een grote conferentie in Washington zijn zorgen uitgesproken over de vele arrestaties in Turkije na de mislukte coup. 

"We moeten een sterk signaal uitsturen waarin we aangeven dat de wet moet worden uitgevoerd", aldus Koenders. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei bezorgd te zijn over de arrestaties en het feit dat sommige gearresteerden het land niet uit mogen.

President Erdogan heeft na de mislukte coup van vrijdagavond tienduizenden Turken ontslagen of geschorst. Het gaat om generaals, leraren, decanen, rectors, ambtenaren, politie-agenten, rechters, aanklagers en ook vijf leden van de Hoge Raad.

Volgens de plaatselijke omroep NTV heeft Erdogan woensdag ook twee leden van de constitutionele rechtbank laten arresteren. Verder maakten Turkse media bekend dat het ministerie van Buitenlandse Zaken meer dan zeshonderd overheidsinstituten laat sluiten.

Erdogan houdt de beweging van Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup en wil zijn gevolg volledig uit Turkije laten verdwijnen. Gülen woont sinds 1999 in zelfgekozen ballingschap in de Verenigde Staten. Turkije zegt om zijn uitlevering te hebben gevraagd. 

Stabiliseren

Koenders is in Washington om met ministers uit meer dan twintig landen te praten over het stabiliseren van Irak. Nederland is medevoorzitter van de bijeenkomst. Er wordt gesproken over plannen om het land te blijven steunen bij het opbouwen van een leefbare samenleving en het opvangen van vluchtelingen.

Donderdag komen ministers uit 35 landen bijeen om over de strijd tegen Islamitische Staat te praten. Nederland is sinds 2014 onderdeel van de coalitie die tegen de terreurgroep strijdt.

Video: Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep
Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep