Schrijver Meredith McIver heeft in een open brief haar excuses aangeboden voor de speech van Melania Trump van maandagavond tijdens de Republikeinse conventie in Cleveland.
 
 

Het verhaal van de vrouw van presidentskandidaat Donald Trump vertoonde opvallend veel overeenkomsten met die van Michelle Obama in 2008 tijdens de Democratische conventie. Amerikaanse media spraken daarop van plagiaat.

McIver, jarenlang speechschrijfster van de Trump Organisation, neemt de verantwoordelijkheid voor het plagiaat volledig op zich. 

"Tijdens het nadenken over haar eerste speech kwam de naam Michelle Obama voorbij", schrijft ze. "Zij is een van de inspiratiebronnen van Melania. Over de telefoon heeft ze aan mij wat passages voorgelezen als voorbeeld, die later onbedoeld in de speech terecht zijn gekomen."

Ontslag

McIver zegt in de brief dat ze na de ontstane ophef haar ontslag heeft aangeboden bij Trump, maar dat de mediamagnaat dit niet accepteerde “omdat mensen nu eenmaal onschuldige fouten maken".

Trump noemde woensdag alle publiciteit rondom de speech "goed nieuws". Melania's toespraak "kreeg meer publiciteit dan iedere andere in de geschiedenis van de politiek, vooral als je moet geloven dat alle pers goede pers is", tweette Trump twee dagen na de toespraak. 

De vrouw van Trump zei in een interview voorafgaand aan de conventie dat ze haar toespraak zelf had geschreven met zo min mogelijk hulp. 

Uit beelden waarin de twee toespraken naast elkaar worden afgespeeld is een duidelijke overlap van woorden merkbaar. 

Video: bekijk de overeenkomsten