De Turkse Hoge Raad voor Onderwijs heeft alle academici tot nader order verboden het land te verlaten. Dat heeft de staatszender TRT woensdag bekendgemaakt.

Het reisverbod komt na de mislukte militaire staatsgreep van vorige week vrijdag. Die heeft geleid tot een grootschalige zuivering binnen alle overheidsinstellingen.

Academici die zich momenteel in het buitenland begeven, wordt aangeraden om "zo spoedig mogelijk terug naar Turkije te keren". De Raad verzoekt universiteiten om hun personeelsbestand na te gaan op mogelijke connecties met de geestelijke Fethullah Gülen.

Het gaat om een tijdelijke maatregel aldus de Turkse overheid. Het verbod is opgelegd om te voorkomen dat betrokkenenen bij de staatsgreep alsnog proberen het land te verlaten. De regering-Erdogan houdt de in Amerika wonende Gülen verantwoordelijk voor de coup en pakt nu al diens vermeende aanhangers aan.

Dezelfde commissie ontsloeg dinsdag al 1.577 decanen van de universiteiten in Turkije. Het ministerie van Onderwijs trok tevens de licentie van 21.000 leraren van particuliere scholen in.

Ook 262 rechters en aanklagers verbonden aan de krijgsraad worden door het ministerie van Defensie onder de loep gelegd en zijn daarom geschorst. 

Video: Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep
Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Generaals

De Turkse autoriteiten hebben woensdag 99 generaals formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep.

Tegen veertien anderen is nog geen tenlastelegging geformuleerd maar ze blijven voorlopig in hechtenis.

Om die zelfde reden heeft de politie van Ankara negenhonderd agenten geschorst.