Bijna helft van slachtoffers Nice kwam uit buitenland

Van de 84 doden die donderdagavond op de Promenade des Anglais in Nice vielen, waren 38 afkomstig uit het buitenland. 

De slachtoffers kwamen uit Algerije, Duitsland, Armenië, België, Brazilië, Estland, de Verenigde Staten, Georgië, Italië, Kazachstan, Madagascar, Marokko, Polen, Rusland, Roemenië, Zwitserland, Tunesië, Turkije en Oekraïne.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dinsdag dat het nog werkt aan een definitieve lijst van de gewonden. Het aantal nationaliteiten van alle slachtoffers tezamen, doden en gewonden, bedraagt zeker 29. Vijf dagen na de aanslag met de vrachtwagen door de 31-jarige Tunesische dader verkeren nog altijd vijf gewonden in levensgevaar.

De krant Le Figaro meldt dat ongeveer één op de drie doden in Nice islamiet was. Dat blijkt onder meer uit de aanvragen voor de teraardebestellingen die door familieleden zijn gedaan. Ook het hoofd van de grote moskee in de Zuid-Franse stad had het over twintig tot dertig islamitische slachtoffers.

Motief

De politie heeft de afgelopen dagen meerdere mensen opgepakt die mogelijk meer uitleg kunnen geven over het motief van de dader, de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Volgens de Franse openbaar aanklager had hij geen directe banden met Islamistische Staat (IS), maar verdiepte de man zich wel in de propaganda van IS. 

Vrienden en familieleden van de man vertelden eerder al aan persbureau Reuters dat Bouhlel tot voor kort geen enkele interesse had in religie. Hij dronk alcohol en at varkensvlees, iets wat niet past in de regels van de islam.

Video: Vrachtwagen rijdt in op publiek in Nice

Lees meer over:
Tip de redactie