Obama vraagt Erdogan democratische waarden te respecteren

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dient de democratische waarden in zijn land te respecteren. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag tegen hem gezegd in een telefoongesprek.

Daarin kwam ook naar voren dat de Turkse regering de Verenigde Staten officieel om uitlevering heeft gevraagd van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die al sinds 1999 in de Amerikaanse staat Pennsylvania woont. De Turkse overheid houdt Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup van vrijdag.

De VS gaat het verzoek nu evalueren onder de voorwaarden van het verdrag tussen de twee landen, laat het Witte Huis weten. Eerder op dinsdag was er nog onduidelijkheid over het uitleveringsverzoek. De Turkse minister van Justitie zei die te hebben ingediend, maar de VS zei op zijn beurt nog niets te hebben ontvangen.

Tijdens de conversatie heeft Obama ook zijn hulp toegezegd aan de Turkse regering aan het onderzoek naar de mislukte staatsgreep. Volgens Erdogan kwamen daarbij zeker honderd coupplegers en honderdnegentig burgers om het leven. Er zouden zeker 1.440 mensen gewond zijn geraakt

Gülen heeft al meerdere malen ontkend dat hij iets met de mislukte coup te maken had. Hij verzoekt de VS dringend het uitleveringsverzoek te negeren. 

Video: Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Ontslagen

De Turkse premier Binali Yildirim heeft dinsdag gezegd dat Turkije alles zal doen om de beweging van Gülen volledig uit Turkije te laten verdwijnen. Sindsdien zijn 257 werknemers binnen het ministerie van de premier ontslagen en honderd mensen bij de inlichtingendiensten zijn geschorst.

Ook zijn 492 geestelijk medewerkers ontslagen op verdenking van betrokkenheid bij de couppoging, meldt het Turkse ministerie voor godsdienstzaken. Het ministerie van onderwijs heeft wegens betrokkenheid bij de coup, 15.000 werknemers geschorst en 1.577 decanen en rectors van Turkse universiteiten zijn ontslagen. De Turkse minister van Onderwijs kondigde aan dat 21.000 docenten van private scholen zijn ontslagen.

Daarnaast zijn van de Turkse televisie- en radiostations, die banden zouden hebben met Gülen, de zendvergunningen ingetrokken.

Veiligheid

Om de veiligheid in Turkije in de toekomst goed te kunnen waarborgen worden er woensdag belangrijke beslissingen genomen die er voor moeten zorgen dat het land zich uit deze "extreme situatie" kan redden. Yildirim zegt niet om wat voor een maatregelen het gaat.

Erdogan liet zich eerder dinsdag al in dezelfde bewoordingen uit. De nationale veiligheidsraad komt woensdag bijeen en na afloop van de vergadering zal er een verklaring worden gegeven.

Lees meer over:
Tip de redactie