Meest gezochte terrorist Indonesië bij vuurgevecht omgekomen

De Indonesische politie zegt dat zij een van ’s lands meest gezochte moslimextremisten heeft gedood. Al vijf jaar lang werd er gejaagd op Santoso, die de Oost-Indonesische tak van de Mujahideen leidde, een organisatie die verbonden is aan Islamitische Staat.

Santoso kwam om in een vuurgevecht met veiligheidstroepen in het berglandschap van Sulawesi, waar hij zich verscholen hield met enkele volgers. "We zijn 99 procent zeker dat hij het is", zo meldt politiechef Tito Karnavian aan persbureau Reuters.

Zijn dood is een grote overwinning voor de Indonesische politie. Dit jaar werden 2.500 man extra ingezet in de zoektocht naar Santoso en zijn gevolg in de omgeving van Sulawesi.

Ook drie andere militanten, waaronder twee vrouwen, kwamen om het leven bij het vuurgevecht. Mogelijk is ook de rechterhand van Santoso omgekomen. De man, Basri genoemd, ontsnapte uit de gevangenis in 2012 nadat hij in 2007 was veroordeeld voor het onthoofden van drie Christelijke meisjes.

Trainingskamp

Santoso zag de politie als zijn grootste vijand nadat zij in 2010 een trainingskamp van de Mudahideen in Atjeh opbrak en daarbij tientallen militanten vermoordde. Meer dan honderd anderen werden opgepakt.

De groep van Santoso, de Mujahideen Indonesia Timur, heeft de afgelopen jaren een aantal dodelijke aanvallen gepleegd op veiligheidstroepen in Indonesië en stond bekend om het trainen van militanten. In 2014 maakte Santoso bekend gelieerd te zijn aan IS. Begin dit jaar werd hij op de Amerikaanse lijst met terroristen wereldwijd gezet.

"Zijn dood kan het moraal onder zijn volgers in Indonesië flink laten afzwakken omdat Santoso het symbool was van verzet tegen de regering", aldus Karnavian. Veiligheidsanalist Sidney Jones ziet dat anders, meldt hij aan Reuters. "De dood van Santoso zal de dreiging voor extremistisch geweld niet doen afnemen. Het kan zelfs zo zijn dat z'n volgers hun acties intensiveren en vanuit Syrië worden aangemoedigd om wraak te nemen."

Volgens de politie zijn er nog ongeveer twintig leden van de groep van Santoso in de Sulawesi-regio. Politie zegt daarnaast niet te geloven dat de leider betrokken was bij de aanval in Jakarta in januari, waarbij acht mensen, waarvan vier aanvallers, omkwamen. Dit was de eerste aanval in het land die door IS werd geclaimd.

Lees meer over:
Tip de redactie