De Turkse premier Binali Yildirim heeft dinsdag gezegd dat Turkije alles zal doen om de beweging van Fethullah Gülen volledig uit Turkije te laten verdwijnen. De overheid houdt Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup van vrijdag.

Inmiddels zijn 257 werknemers binnen het ministerie van de premier ontslagen en honderd mensen bij de inlichtingendiensten zijn geschorst. Ook zijn 492 geestelijk medewerkers ontslagen op verdenking van betrokkenheid bij de couppoging, meldt het Turkse ministerie voor godsdienstzaken.

Het ministerie van onderwijs heeft wegens betrokkenheid bij de coup, 15.000 werknemers geschorst en 1.577 decanen en rectors van Turkse universiteiten zijn ontslagen. De Turkse minister van Onderwijs kondigde aan dat 21.000 docenten van private scholen zijn ontslagen. Daarnaast zijn van de Turkse televisie- en radiostations, die banden zouden hebben met Gülen, de zendvergunningen ingetrokken.

Sinds afgelopen vrijdag zijn er in Turkije bijna negenduizend arrestaties geweest. 2.745 rechters zijn uit hun ambt gezet en vijf leden van de Turkse Hoge Raad zijn op non-actief gesteld.

Bij de mislukte staatsgreep zijn volgens president Recep Tayyip Erdogan zeker honderd coupplegers en honderdnegentig burgers om het leven gekomen. Er zouden zeker 1.440 mensen gewond zijn geraakt

Uitlevering

De Turkse minister van Justitie zegt een officieel verzoek tot uitlevering van Gülen te hebben ingediend bij de Verenigde Staten samen met dossiers waarin het bewijs wordt geleverd voor de betrokkenheid van Gülen, die al sinds 1999 in de Amerikaanse staat Pennsylvania woont.

De VS laat dinsdagmiddag echter weten nog geen uitleveringsverzoek te hebben ontvangen van Turkije. Wel zouden de landen hierover in contact zijn.

Yildirim vindt dat de VS met twee maten meet in hun gevecht tegen terrorisme gezien de steun van Turkije aan het land na de aanslagen van 11 september en de weigering om Gülen aan hen over te dragen. Turkije ziet de staatsgreep als een terroristische daad met veel burgerslachtoffers.

Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep:

Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep
Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Veiligheid

Om de veiligheid in Turkije in de toekomst goed te kunnen waarborgen worden er woensdag belangrijke beslissingen genomen die er voor moeten zorgen dat het land zich uit deze "extreme situatie" kan redden. Yildirim zegt niet om wat voor een maatregelen het gaat.

Erdogan liet zich eerder dinsdag al in dezelfde bewoordingen uit. De nationale veiligheidsraad komt woensdag bijeen en na afloop van de vergadering zal er een verklaring worden gegeven.

Mensenrechten

De Verenigde Naties volgen de situatie in Turkije op de voet. Het hoofd van de mensenrechtenraad van de VN, Zeid Ra'ad Al Hussein, dringt er bij Turkije op aan dat het zich aan de wet moeten houden en noemt het massa-ontslag van rechters en aanklagers een alarmerende situatie.

Al Hussein wil dat onafhankelijke waarnemers gevangenissen bezoeken om de omstandigheden waarin de verdachten van de couppoging worden vastgehouden te controleren. Ook moeten de gevangen familie en hun advocaten kunnen spreken.

"In de nasleep van zo'n traumatische ervaring is het heel belangrijk dat mensenrechten niet worden geschonden uit de naam van veiligheid en in de haast mensen te straffen die verantwoordellijk worden gehouden", aldus Al Hussein.

"Een herinvoering van de doodstraf zou een schending zijn van de verantwoordelijkheden van Turkije aangaande internationaal humanitair recht en een flinke stap in de verkeerde richting."