Vlag IS ontdekt bij Afghaanse aanvaller passagiers Duitse trein

De Duitse politie heeft een zelfgemaakte vlag van Islamitische Staat gevonden in de kamer van de Afghaanse tiener die met een bijl en een mes passagiers van een trein aanviel in Würzburg, in het zuiden van Duitsland.

Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren, Joachim Herrmann, verklaard.

Ook is in de kamer van de 17-jarige jongen een notitie gevonden, die er volgens een hoge Duitse veiligheidsfunctionaris op wijst dat de jongen geradicaliseerd is. In de tekst heeft de jongen het over de islam en de "noodzaak om zich te verzetten", zegt Hermann. De Beierse zegt wel dat de inhoud ervan ruimte laat tot interpretatie.

Er zijn volgens Herrmann geen aanwijzingen dat de tiener banden had met islamitische terreurnetwerken. Hij reageerde daarmee op de claim van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) dat de jongen een van haar strijders was.

Kritiek

De migrant verwondde vier mensen bij de aanval maandagavond bij het Beierse Würzburg. Twee van hen verkeren in kritieke toestand. De slachtoffers komen uit Hongkong. Volgens de South China Morning Post gaat het om een echtpaar van 62 en 58 jaar, hun dochter van 27 en haar vriend van 31. 

De overige veertien reizigers die in de coupés zaten, kwamen met de schrik vrij.

Na het incident verklaarden getuigen dat de Afghaan ''islamitische kreten'' had geslaakt tijdens zijn daad. Hij zou onder andere Allahu Akbar (God is groot) hebben geroepen. Volgens Herrmann zijn er geen aanwijzingen dat de aanval bewust gericht was op Chinese toeristen. Hij koos zijn slachtoffers willekeurig.

Video: Politie onderzoekt Duitse trein na aanval

Doodgeschoten

De jongen wist na zijn daad het treintoestel te ontvluchten. Een speciale eenheid van de politie, die toevallig in de buurt was, zette de achtervolging in. Inmiddels waren er ook hulpdiensten gearriveerd. De jongen viel ook hen vervolgens aan en werd daarop door de speciale eenheid doodgeschoten.

Volgens minister Joachim Herrmann moet nu worden onderzocht of de Afghaan was geradicaliseerd en extreem islamitische motieven had. Volgens Herrmann handelde de Afghaanse tiener alleen. Hij sprak van een ''verschrikkelijke daad die wij zo in Beieren nog niet hebben beleefd''.

IS heeft inmiddels via Amaq, een aan de terreurgroep gelieerd persbureau, gezegd dat de Afghaan een IS-strijder is. 

De Afghaan was in zijn eentje naar Duitsland gereisd. Hij zat sinds maart in een vluchtelingenopvang in Ochsenfurt. Twee weken geleden was hij bij een pleeggezin ondergebracht.

Lees meer over:
Tip de redactie