'China wil oordeel hof over eilanden Zuid-Chinese Zee niet bespreken'

China weigert met de Filipijnen te praten over de uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag.

Dat zei de Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken Perfecto Yasay, die zijn Chinese ambtsgenoot sprak op een internationale top.

Het Hof van Arbitrage verwierp eerder deze maand de Chinese aanspraken op een groot deel van de Zuid-Chinese Zee. Het land claimt bijna de volledige zee, ook riffen die dicht bij de Filipijnse kust liggen. China liet daarop weten de uitspraak naast zich neer te leggen.

Dat de uitspraak nog steeds gevoelig ligt, ontdekte minister Yasay. Zijn Chinese collega Wang Yi bood hem aan bilaterale gesprekken te voeren. Voorwaarde was wel dat Manilla zich daarbij niet zou beroepen op het oordeel van het hof. Daar voelde Yasay dan weer niets voor, omdat het niet in het belang van zijn land zou zijn.

Slepende conflicten

De kwestie heeft voor China ook tot slepende conflicten geleid met Vietnam, Maleisië en Brunei. Het betreft de Paracel- en Spratly-eilanden, gelegen tussen de kusten van Vietnam, China en de Filipijnen. Het strategisch handig gelegen gebied is rijk aan energiebronnen, bodemschatten en vis.

Na de uitspraak van het Hof bevestigde China nog eens dat de eilanden behoren tot het grondgebied van de Volksrepubliek en dat het land het recht heeft op een luchtverdedigingszone boven het gebied.

Lees meer over:
Tip de redactie